Aranžiranje cvijeća

aranžiranje cvijeća
Aranžiranje cvijeća, Foto: Zina Seletskaya/Shutterstock

Želite njegovati cvijeće, nije problem. Bitno je slijediti nekoliko koraka kako bi uspjeli. Dakle materijal koji vam je potreban uključuje posude raznih oblika i veličina, žičanu mrežu od 50 mm, igličasti držač ili ježić, plastelin ili cvjećarsku glinu te blokove posebnog poroznog materijala koji možete nabaviti u cvjećarnicama.

Mreža se reže na potrebnu veličinu i savija na dno posude kako bi držala stabljike pod raznim kutovima. Stabljike također možete utisnuti na igličasti držač, koji je na dno posude pričvršćen komadićem plastelina, ili cvjećarske gline.

Porozan blok – osobito pogodan za držanje cvijeća u plitkim posudama – trebate namočiti prije uporabe i održavati ga vlažnim. Također ga trebate čuvati u plastičnoj vrećici kad nije u upotrebi kako bi zadržao vlažnost, jer teže upija vodu drugi put.

Kako biste blok namjestili u posudi i zadržali u željenom položaju, zalijepite ga posebnom samoljepljivom trakom koju možete nabaviti u cvjećarnicama, ili ga jednostavno možete nabosti na igličasti držač. Oaza nije prikladna za vrlo mekane stabljike.

Prije no što počnete slagati cvjetni aranžman, uzmite u obzir uređenje prostorije, položaj gdje će se aranžman nalaziti, osnovni oblik i razmjer koji želite postići te cvijeće koje imate na raspolaganju. Ako upotrebljavate krupne cvjetove poput ruža ili krizantema, možete odabrati kompaktan oblik, ovalni ili trokutasti.

Kod cvjetova na dugim, tankim stabljikama poput gladiola, preporučuju se oblici mekših linija. Možete upotrijebiti malo boja za nježan sklad, na primjer, složite dvije nijanse koje su bliske u spektru boja, kao što su ljubičasta i plava.

Ili možete složiti izrazite kontraste cvjetovima različitih boja. Tamne, jake boje brže privlače pažnju od suzdržanih, nježnih boja. Dakle, smjelije boje biste trebali složiti u nižem dijelu vizualnog središta aranžmana. Za početak, prije stavljanja cvijeća, djelomično napunite posudu svježom vodom. Vodu možete doliti kad aranžman bude gotov. Otkinite listove s dijelova stabljika koji će biti uronjeni u vodu.

Nagomilan aranžman

Ovo je najjednostavniji način aranžiranja cvijeća – na primjer, kitica nevena ili različaka skupa gusto nagomilana. Naglasak je više na boji nego na obliku. Uspjeh aranžmana ovisi o upotrebi prikladne posude – dovoljno visoke kako bi pružala oslonac i ne preširoka grla – i o dovoljnoj količini cvijeća. Rijetka kitica cvijeća jednostavno će se objesiti.

Okrugli aranžmani

Za ovakvu vrstu aranžmana, upotrijebite posudu široka grla kako bi se stabljike mogle nesmetano širiti u svim smjerovima. Kako bi središnje stabljike imale dodatan oslonac, podignite žičanu mrežu u središtu posude da napravite povišenje iznad ruba. Središte pažnje aranžmana okruglog oblika je visoka središnja stabljika koja mora biti postavljena okomito.

Aranžirajte bočne stabljike pod pravim kutom u odnosu na središnju stabljiku. Stabljike srednje visine stavite izmedu središnje stabljike i bočnih stabljika, kako bi se sve naginjale od središta.

Nemojte se isključivo usmjeriti na jednu stranu jer aranžman će biti vidljiv sa svih strana. Popunite sve praznine kraćim stabljikama ili lišćem, no zapamtite da se stabljike uvijek moraju širiti iz središnje točke, ne jedna preko druge.

Dugi i niski aranžmani

Ovaj oblik aranžmana prikladan je za stol u blagovaonici. Upotrijebite plitku posudu kako bi se osobe koje sjede za stolom jedne nasuprot drugima mogle vidjeti. Napravite okrugli ili ovalni aranžman kako bi odgovarao obliku stola.

Frontalni aranžmani

Ovi aranžmani prikladni su za postavljanje uza zid. Središte pažnje usmjerite bliže stražnjem dijelu, a oblik neka bude polukružan. Postavite naprijed okrenute cvjetove niže od gornjeg središta pa sve do ispod ruba posude, a sa strane dodajte još cvijeća.

Kako cvijeće održati svježim

Cvijeće iz vrta berite rano ujutro. Ne kupujte cvijeće koje je dugo stajalo na suncu. Nikad nemojte postaviti aranžman na izravnu sunčevu svjetlost, kraj vatre ili radijatora, na televizor ili blizu jakih svjetiljki jer na toplome rezano cvijeće brže vene. Držite ga dalje od propuha jer i to uzrokuje gubitak vode.

Dodate li malo blagog dezinfekcijskog sredstva, ne trebate mijenjati vodu svaki dan, već samo dodavati svježu vodu kako bi se održala potrebna razina. Staklene posude nisu idealne za cvijeće jer propuštaju sunčevu svjetlost, koja uzrokuje bakterijsko truljenje (a onečišćena voda skraćuje vijek trajanja cvijeća).

No u cvjećarnicama ili u vrtnim centrima možete kupiti konzervanse koji se dodaju u vodu. Također možete na svakih pola litre vode dodati žličicu šećera i pola žličice izbjeljivača.

MALI SAVJET

Osvježite uvenule cvjetove tako da im odrežete stabljike koje su uronjene u vodu, da im krajeve stabljika uronite u ključalu vodu, ili da ostavite cvjetove da neko vrijeme plutaju u vodi.

Foto: Zina Seletskaya/Shutterstock