Akvarij u kući

Akvarij u kući, Foto: terekhov igor/shutterstock

Akvarij je posuda u kojoj se mogu stvontl uvjeti za život riba i vodenog bilja (za razliku od terarija, u kojem držimo životinje koje dio svog života provode na suhom). Za tu namjenu može poslužiti obična boca za kompot, staklena posuda u obliku kugle, boca od 50 litara koja je nekada služila za rakiju no bolje je kao akvarij upotrijebiti posude koje su posebno izrađene za tu stvrhu, kao npr. kade od stakla, plastike ili pleksiglasa.

Danas se akvarij može kupiti gotov, sa svim uređajima i priključcima koji su potrebni, no svatko ga može i sam sastaviti.

Staklo se može spajati i s pomoću posebnog ljepila namijenjenog za tu svrhu. Kada se staklene stranice i dno akvarija spajaju kutnim željezom, ono mora biti rezano što točnije i varena pod pravim kutovima. Između tako izrađenog okvira i priređenog stakla utiskuje se minijum kit. Pošto je sve staklo utvrđeno, akvarij se napuni vodom, kako bi pritisak bio što izjednačeniji, i ostavi da stoji oko sedam dana.

Ako je rad bio dobro izveden, tj. ako nigdje ne kaplje voda, izrežu se od stakla, koje može biti i sasvim tanko (prozorsko staklo), pravokutnici široki 1 cm i dugački prema dužini, odnosno visini akvarija. Tankim slojem minijum kita učvršćuju se pravokutnici na sve unutrašnje spojnice stakla. Akvarij se još jednom napuni vodom i ostavi da stoji nekoliko dana. Akvarij se nekoliko puta dobro ispere vodom. Drugi način izrade mnogo je jednostavniji. Potrebno je rubove stakla izrezati pod kutom od 90°, namazati ih FD-plastom, učvrstiti u položaju i ostaviti da se osuši. Prije nego što ćemo u njega staviti ribice, potrebno ga .je također nekoliko puta isprati čistom vodom. Uz akvarij potrebno je i slijedeće :

PUMPICA ZA ZRAK

Ima dvostruku ulogu. S pomoću nje se utjeruju mjehurići zraka u akvarij preko gumene ili plastične cijevi na čijem j e kraju kamen koji raspršuje zrak. Na taj je način ribama osigurana dovoljna količina kisika u vodi. Druga je funkcij a pumpice da s pomoću zraka tjera vodu iz filtra u akvarij i tako sudjeluje u čišćenju vode.

FILTAR ZA VODU

Osigurava da voda u akvariju ostane čista i da je ne treba mijenjati nego tek jedanput na godinu. Filtri mogu biti raznovrsni, no u osnovi se dijele na vanjske i unutarnje. Princip svakog filtra jest da kroz njega prolazi voda, prilikom čega se u njemu zadržavaju veće čestice nečistoće i neki proizvodi razgradnje organske tvari. Upravo zbog toga manj e su pogodni unutarnji filtri koji se nalaze u samom akvariju pa vodu čiste samo mehanički, dok razgradni proizvodi i dalje ostaju u toj sredini i zagađuju je. Vanjski su kudikamo bolji i sastoje se od nekoliko slojeva. Odozgo je sloj sitnog pijeska, zatim sloj najlonskih čarapa, sloj aktivnog ugljena, sloj najlonskih čarapa, sloj grubog kamenja. Kroz sredinu svih slojeva prolazi šira plastična cijev u kojoj su smještene dvije tanje: prva, koja vodi zrak iz pumpice u drugu cijev, i druga, koja odvodi vodu s dna filtra. Akvarij i filtar spojeni su trećom cijevi, koj a po zakonu spojenih posuda uvodi vodu iz akvarija u filtar.

STAKLENI POKLOPAC

Jednak je veličini dna akvarija, a može biti izrađen i od prozorskog stakla. Njegova je funkcija da sprečava preveliko isparavanje vode iz akvarija, iskakanje ribica i prskanje vode po električnim vodovima i žaruljama.

RASVJETA

Za akvarij smještena je najčešće iznad akvarija u drvenom ili metalnom poklopcu. Osvjetljenje može biti s pomoću običnih ili specijalnih neonskih žarulja za akvarije. Jačinu treba pažljivo odabrati, jer prejako osvjetljenje ubrzava rast zelenih algi, pa će staklo brzo postati neprozirno, dok preslabo pojačava rast smeđih algi, koje također ne djeluju ukrasno.

GRIJAČ s termostatom slijedeća je neophodna stvar ako želimo držati toplovodne, tj . tropske ribice. Njega ćemo vrlo lako nabaviti u zoo-dućanu. S pomoću malog vijka odredit ćemo željenu temperaturu okoline. Dno akvarija treba prekriti pijeskom koji služi za ukorjenjivanje vodenog bilja. Pogodan je svaki pijesak (savski, dravski, kvarcni), koji nema krupne kamenčiće. Njega treba ispirati tako dugo dok se ne staloži u sasvim bistroj vodi, a zatim ćemo ga prokuhati. Dovoljno je ako pokriva dno akvarija od oko 7 cm, s tim da je njegova površina lagano nagnuta prema cijevi koja odvodi vodu u filtar.

Foto: terekhov igor/Shutterstock