Maine Coon mačka, nježni inteligentni div

Velika domaća mačka, Foto: Eric Isselée/Shutterstock

Maine Coon mačka jedna je od najvećih pasmina mačaka, u felinologiji izrazito cijenjena po svojoj razigranosti i inteligenciji; no najviše po svom specifičnom izgledu. Naziva se još i rakunskom mačkom. Main coon mačka je jedna od najstarijih pasmina mačaka, a zbog svoje veličine i karakternih osobina naziva se “nježnim divom”.

Velika domaća mačka, Foto: Eric Isselée/Shutterstock

U 17. i 18. stoljeću preci današnjih Maincoonki dovedeni su iz toplijih europskih područja u hladne predjele Nove Engleske, gdje su samo oni najotporniji uspjeli preživjeti. Prirodnom selekcijom tadašnje su se rakunske mačke uspjele razvile u gorustasne primjerke, otporne građe i izrazito gustog krzna.

O samom porijeklu Main coon mačaka postoji nekoliko legendi. Jedna legenda govori o tome da se je domaća mačka u divljini Mainea razmnožavala s divljim rakunima, te su tako stvoreni potoci današnje rakunske mačke. Ova legenda ne može biti istinita, zbog nemogućnosti razmnožavanja dvije različite životinjske vrsta, pa tako i mačaka i rakuna. No, moguće je da je ime ove pasmine nastalo zbog čupavog repa i boje tijela koji jako podsjećaju na rakuna. Druga legenda kaže da je mačka ime dobila prema kapetanu Coonu koji je doveo ovu mačku na obalu Mainea; ili da je ova pasmina nastala od mačaka Marije Antoanete koja ih je poslala u Wiscasset, Maine, prilikom svog bjega iz Francuske.

Bez obzira na sve mitove i legende, danas se najveći broj uzgajivača slaže da je Main coon nastala križanjem kratkodlake domaće mačke s nekim pasminama divljih mačaka. Maine coon su izrazito snažne i velike mačke. Prosječna težina ženke iznosi 4 – 6 kg, a mužjaka čak 6 – 9 kg. Mužjak može narasti na dužinu od 1 metra, a zanimljivost vezana za ovu pasminu jest ta da se životinja razvija i raste do starosti od čak 4 godine.

Boja krzna je smeđa s karakterističnim šarama, iako su danas poznate jedinke svih boja. Oči su uglavnom zelene, zeleno-zlatne ili zlatne boje. Krzno im je srednje dugo i gusto s dugim dlakama glave koje podsjećaju na lava, osobito na prsima. Krzno im je građeno od dva sloja dlaka i izrazito je mekano. Dulje dlake na stražnjem dijelu šapa i između prstiju pomažu im u očuvanju topline. Rep im je izrazito čupav, glava široka, njuška četvrtasta, a uši su im ukrašene karakterističnim čupercima krzna.

Zbog dužine same dlake, preporuča se isčetkavati mačke barem 2 puta tjedno. U suprotnom dlaka im se zapetlja i pretvori u grumenove koje je kasnije nemoguče iščetkati, pa se u takvim slučajevima mačke moraju ošišati.

Maine Coon je izrazito dobroćudna i umiljata mačka koja se glasa na način da ispušta neočekivano visoke tonove.. Voli društvo čovjeka i drugih mačaka. Nikako nije za ljude koji cijele dane izbivaju iz kuće. Po nekim svojim karakternim osobinama Main coon mačke podsječaju na psa. Obožavaju se igrat, a čak ih se može istrenirati da budu izrazito poslušne. Danas je Maine Coon jedna od najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu.

Autor: M.T.