Što je to kalendar ovulacije

kalendar ovulacije
Kalendar ovulacije, Foto: GRei/Shutterstock

Dizajniran od strane žena u dogovoru s liječnicima, ovulacijski kalendar je program koji izračunava vrijeme ovulacije i generira vaš osobni kalendar plodnosti. Jednostavno unesite duljinu vašeg menstrualnog ciklusa i datum zadnjeg razdoblja, a ovulacijski kalendar će izračunati plodne dane. Rezultati su prikazani tako da su označeni bojom koja pokazuje plodne i neplodne dane. Ovulacijski kalendar vam pomaže da ostanete trudni.

Ovulacijski kalendar izračunava vjerojatnost začeća na temelju trajanja vaše ovulacije i drugih čimbenika kao što su životni vijek jajašca i spermija i pokazuje vam dane koji najviše obećavaju začeće. Ovulacijski kalendar vam omogućava odabrati spol djeteta. Možete povećati vaše šanse ako želite dječaka ili djevojčicu odabirom pravog vremena za spolne odnose.

Sperma koja nosi X-kromosom živi duže i pliva sporije od muških Y-kromosoma. Stoga, ako imate spolni odnos oko 3 dana prije ovulacije, imate bolje šanse da dobijete djevojčicu, a što ste bliže ovulaciji veće su vam šanse da rodite dječaka. Ovulacijski kalendar vam pomaže izračunati idealno vrijeme začeća.

Ovulacijski kalendar vam pomaže isto tako da izbjegnete trudnoću. Prirodni način da se izbjegne neželjena trudnoća je da se suzdržite od nezaštićenih odnosa tijekom plodnih dana. Najplodnije vrijeme je dan ovulacije.

Međutim ono što treba imati na umu kod kalendara ovulacije, da vrijedi jedino kod žena sa redovitim menstrualnim ciklusima. Naime radi se o tome da je taj kalendar pouzdan utoliko ako su nam menstrualni ciklusi redoviti, ako nisu znamo ishod.

Isto tako može doći do nesporazuma kad npr mislite da ovulirate 14 dana i prema tome se ravnate, a ono ispadne savim drugačije. Činjenica je da na taj način gubite dragocjeno vrijeme, a postoje i druga rješenja, da se okrenete drugim metodama dok ne odlučite otići specijalistu.

Sigurno nije dobro previše slušati savjete ljudi koji su prošli slična iskustva, jer nas nenamjerno mogu odvesti u krivom smjeru, počevši od savjeta što bi trebali češće jesti, što izbaciti iz prehrane kako bi prije zatrudnili, ne koristiti neke lijekove jer vam mogu otežati mogućnost da zatrudnite itd. Slušajte svoje tijelo.

Izvor: S.Š. Foto: GRei/Shutterstock