Iscjedak u trudnoći

trudnica na pregledu

Trudnoća ili drugo stanje je posebno i zbog toga zahtijeva određeno ponašanje i promjenu pojedinih navika. Sada je i više nego važno da se usvoje zdrave životne navike koje podrazumijevaju zdrave namirnice bogate vitaminima, mineralima i vlaknima.

Žena tijekom trudnoće prolazi kroz određene psihofizičke promjene, a među njima je i pojava vaginalnog iscjetka. Kako znati koji je iscjedak normalan, a zbog kojeg ipak treba kontakirati svog liječnika?

Na početku svake trudnoće liječnik vas upozori na određene simptome i kako se trebate ponašati, a mnoge žene znaju pored toga pročitati i mnoge knjige u kojima se objašanjavaju svi znakovi u trudnoći, oni normalni i oni koji trebaju zabrinjavati.

Iscjedak bi bilo najbolje promatrati kako bi uvidjeli postoji li razlika od dan prije ili dva. Normalnim iscjetkom se smatra onaj koji je kremast te specifičnog, ali ne i neugodnog mirisa.

Bijele je boje i u sebi sadrži normalnu pH vrijednost rodnice, što je od velike važnosti za zdravlje svake žene. Radi se o samočišćenju vagine uz pomoć kojeg se sprječavaju razne infekcije. Takva uloga se nastavlja i tijekom trudnoće kada se od infekcija može zaštititi i dijete koje je još u vama.

Promjene koje nastupaju na vašem tijelu kako ulazite u sve veći tjedan trudnoće, utječu na na vaš cerviks što se očituje obilnijim iscjetkom. Ali ako u jednom trenutku primijetite kako je došlo do promjene u boji ili mirisu važno je da odmah kontaktirate svog liječnika.

Promjene se odnose na bol, svrbež i peckanje, a opasne su jer mogu utjecati i na bebu. Potrebno je da se što prije javite liječniku kako bi mogao odrediti terapiju i izliječiti infekciju. Zahvaljujući današnjoj medicini postoje metode liječenja koje ne mogu naškoditi bebi.

Ako se tijekom rane trudnoće pojavio krvavi iscjedak onda hitno morate liječniku jer postoji mogućnost izvanmaterične trudnoće ili spontanog pobačaja. Ukoliko se pojavio sukrvav iscjedak krajem trećeg tromjesečja, to je u redu jer vam vaše tijelo govori kako se cerviks sprema za porođaj.

Pratite promjene kroz koje vaše tijelo prolazi jer samo vi najbolje poznajete svoje tijelo i znate kada treba reagirati.

Autor: S.Š., Foto: Alexander Raths/Shutterstock