Grudi u trudnoći

grudi u trudnoći

Trudnoća je posebno stanje organizma koje se na početku može osjetiti po više simptoma, a jedni od njih su naravno izostanak menstruacije koji je mnogim ženama prvi znak da se nešto događa. Zatim metalni okus u ustima, osjećaj vrtoglavice, umor, mučnina i povraćanje, učestalo mokrenje i pojačana osjetljivost.

Među pokazateljima rane trudnoće mnoge su žene upozorile na povećane i osjetljive dojke. Naime kako dolazi do promjena u samom tijelu tako se i grudi žene počinju prilagođavati promjeni koja će uslijediti za 9 mjeseci.

Naime promjene na grudima mogu se osjetiti od 6 do 8 tjedana kada grudi mogu postati malo veće time i osjetljivije, a često i bolne sa malo tamnijim bradavicama i okolnom kožom. Osim povećanja grudi, isto tako dolazi do povećanja Montgomeryjevih žlijezdi koje ćete lako moći prepoznati i to tako što ćete primjetiti izbočine koje dosta nalikuju prištićima.

Te žlijezde nalaze se na samoj koži areole, a njihova uloga odnosi se na lučenje tvari koja podmazuje bradavice i na taj način štiti od infekcije. Smatra se da je to dovoljno objašnjenje kako se priroda pobrinula za proces dojenja i kako nije potrebno nikakvo posebno čišćenje da bi zaštitili područje oko bradavica.

Dakle na samom početku dolazi do promjena koje vas pripremaju za novo žive biće koje će u početku ovisiti u potpunosti o vama i vašoj dobroti i zaštiti, da svome djetetu pružite sve potrebno kako bi se moglo normalno razvijati.

Smatra se da do ranih promjena prije svega dolazi kod grudi zbog toga što sloj masnoće postaje deblji, događa se porast mliječnih žlijezda, povećava se opskrba krvlju te vene postaju vidljivije, naravno one koje se nalaze blizu površine dojke. Sve se to smatra pripremom za proizvodnju mlijeka i hranjenje novorođene bebe.

Kako bi se osjećali što ugodnije u svom tijelu, bilo bi najbolje što češće masirati grudi i nositi grudnjak koji odgovara traženoj veličini. Znači trebate posebno paziti kako vas grudnjak ne bi stezao, ili se urezivao u kožu.

Ne znamo koliko ste svjesni činjenice da do promjena dolazi jako brzo, odnosno same grudi se mogu povećati u kratkom roku, što znači da ćete veličinu grudnjaka morat mijenjati više puta.

Autor: S.Š., Foto: S.Borisov/Shutterstock