Zmajeva špilja

murvica mjesto kod spilje
Murvica mjesto kod spilje, Foto: Kelovy/Wikimedia

Zmajeva špilja, poznato i kao Dragonjina špilja, smještena je na južnim padinama otoka Brača, između mjesta Bol i malog sela Murvice. Svojom veličinom, tipičnom sredozemnom okolinom i unutrašnjim posebno klesanim reljefima, zaslužuje osobitu pažnju. Nalazi se na nadmorskoj visini od 300 m, i oko 1 km zapadno od najvišeg vrha otoka, podno Vidove gore.

Otok Brač oduvijek je privlačio brojne znatiželjnike, a pogotovo pustinjake koji su se uvijek odlučivali za južni dio otoka gdje su mogli meditirati u potpunoj tišini bilo u samostanima koje su sami izgradili ili u špiljama.

Od svih tih samotnih mjesta na otoku najveću pozornost oduvijek je privlačila Zmajeva špilja. Njezina posebnost odražava se u veličanstvenoj unutrašnjosti s uklesanim reljefima, po nekima najvrijednijim djelima na otoku.

Ulaz u Zmajevu špilju nije lako uočljiv zbog strmog pristupa i raslinja. Unutrašnji prostor špilje dugačak je oko 19 metara, a tri pregradna zida dijele je na tri nejednaka dijela. Najvažniji je prednji dio sa malom kapelicom na istočnoj strani.

Iako duga svega oko 3, a široka oko 2 metra, unutrašnjost špilje slijedi na određen način logiku gradnje klasičnih kršćanskih bazilika, s apsidama uklesanim u stijeni, središnjim i pobočnim lađama što joj, s obzirom na vrlo male dimenzije, daje osebujni rustikalni stil. Oltar je također uklesan u živoj stijeni, a kao i svaki kršćanski oltar sastoji se od dva bitna dijela.

Lijeva i desna strana prve, a djelomično i druge prostorije, prekrivene su reljefima isklesanim u kamenu od kojih je najvažniji onaj na zapadnom zidu. Klesana dubina iznosi mjestimično do 85 centimetara, pa pojedini predmeti i likovi izgledaju gotovo kao kipovi, što ga čini jedinstvenim ili barem rijetkim.

Klesan je na način da ga još ni jedan povjesničar umjetnosti nije mogao svrstati ni u jednu epohu, niti mu temeljem stilskih oznaka približno odrediti vrijeme nastanka. Reljef predstavlja lik zmaja.

Taj lik u zaletu izlazi iz svog skrovišta i tako ispružen, s rastvorenim raljama, oštrim nazubljenim plamenim jezikom kao da želi progutati lice žene u polumjesecu. Lijevo od žene u polumjesecu isklesano je lice muškarca, a iznad zmaja lik leoparda s otrgnutom lavljom glavom među šapama.

Najdojmljiviji reljef istočne strane lik je ptice pelikana kako hrani mlade u gnijezdu. Postoji narodno vjerovanje da pelikan u pomanjkanju hrane rastvara svoja prsa te svojom krvlju hrani svoje mlade. Ukoliko ste u prilici i nađete se na otoku Braču, svakako posjetite ovu zanimljivu špilju.

Autor: M.T. Foto: Kelovy/Wikimedia