Maslenički most

maslenički most
Maslenički most, Foto: Divna Jaksic/Wikimedia

Stari Maslenički most bio je lučni čelični most preko Novskoga ždrila na Jadranskoj magistrali, nedaleko od naselja Maslenica. Bio je dug 315 metara, i na visini od 55 metara iznad mora. Dovršen je krajem 1960. godine, a u promet je pušten u siječnju 1961. godine. Miniran je i srušen za vrijeme Domovinskog rata, 21. studenog 1991. godine.

Danas se pretpostavlja da su most srušili branitelji kako bi spriječili prodor neprijateljskih snaga preko Novskog ždrila, i zaštitili već ionako ugroženi Zadar. Oko 1.5 km sjevernije, izgrađen je novi, betonski Maslenički most preko kojeg prolazi autocesta A1.

Stari Maslenički most projektirao je Vojislav Draganić. Njegovu izgradnju financirala je Zajednica poduzeća za ceste SR Hrvatske. Izgradili su ga Pionir i Mostogradnja, dva poduzeća iz Srbije.

Most je izgrađen na mjestu gdje je Novigradski kanal najuži, i iznosi samo 150 metara, na Masleničkom ždrilu. Most je bio napravljen od čelika i cijeli dio bio je spojen varenjem osim montažnih nastavaka koji su bili zakivani zakovicama.

Operacijom Maslenica početkom 1993. godine oslobođeno je Novsko ždrilo i širi prostor Maslenice, a potom je kao privremeno rješenje izgrađen pontonski most. Odluku o gradnji novog mosta donijelo je Povjerenstvo za ugradnju autoceste Zagreb – Split 2002. godine.

Predsjednik tog povjerenstva bio je tadašnji predsjednik Vlade Ivica Račan. Naime, bilo je jasno da se mora sagraditi alternativa putovanju autocestom koja je zbog čestog zatvaranja betonskog mosta na Maslenici put do Starigrada ili podvelebita, odnosno Obrovca, Kruševa i drugih mjesta, putovanje produljivala za 40 kilometara.

Novi “stari” most u promet je pušten 17. lipnja 2005. Most ima ukupnu dužinu 377 metara, širinu 20 metara, a rasponski sklop iznosi 350 metara. Rasponsku konstrukciju čini luk raspona 200 metara, čime se svrstava među veće ovakve mostove u svijetu.

U zadnjih se par godina na Masleničkom mostu organizira vrlo popularno skakanje bungee jumping. To je ujedno i najviši bungee jumping u Hrvatskoj. Slobodni pad iznosi približno 30 metara.

U krajnjoj točki istezanja, skakač se nalazi približno 4 metra od mora. Stoga, ukoliko ste ljubitelj ovog ekstremnog sporta, svakako posjetite Maslenički most.

Autor: M.T. Foto: Divna Jaksic/Wikimedia