Rezanje pupčane vrpce

pupcana vrpca

U majčinoj utrobi se plod s posteljicom povezuje preko pupčane vrpce ili pupčanikom. U prenatalnom razvoju pupčana vrpca bude genetički dio fetusa i kod čovjeka sadrži dvije arterije i jednu venu koje su dio Whartonove sluzi. Pupčana vrpca plod opskrbljuje hranjivim tvarima iz krvi. Deoksigeniranu krv će pumpati fetalno srce tako da se kroz pupčanu arteriju vraća prema posteljici.

Pupčana vrpca nastaje iz izvanembrijskog mezoderma i oblikuje se u petom tjednu gestacije kada nadomješta žumanjčanu vreću i daje hranjive tvari koje su potrebne embriju. Pupčana vrpca nije izravno povezana s majčinim krvožilnim sustavom, oni komuniciraju preko posteljice. Posteljica prenosi hranjive tvari u fetalni krvotok i obrnuto, ali neće dozvoliti miješanje krvi.

Duljina pupčane vrpce je otprilike 50 do 60 centimetara, a promjer joj je jedan do dva centimetra. Pupčana vrpca ima želatinastu tvar koja štiti pupčane žile, a zove se Whartonova sluz. Ona sadrži jednu venu kojom teće oksigenirana krv koja je bogata hranjivim tvarima, a deoksigenirana krv teče kroz dvije arterije.

U pupčanoj vrpci se mogu naći i samo jedna arterija i jedna vena, što može biti znak abnormalnost fetusa, ali to nije uvijek slučaj. Preko abdomena u plod ulazi pupčana vrpca gdje će kasnije nastati pupak. Pupčana vena ide prema jetrenim vratima unutar ploda i grana se na dvije grane. Jedan ogranak nosi krv u jetru, dok se drugi nosi krv prema srcu tako što se ulijeva u donju šuplju venu.

Pupčanu vrpcu ljudi režu u različitim trenucima, no pupkovinu je najbolje prerezati barem minutu nakon poroda kako se ne bi ugrozilo zdravlje djeteta. Prvo se steže pupkovina, a nakon toga reže. Postupak je bezbolan jer nema živaca. Da bi se pupčana vrpca prerezala potreban je oštar instrument jer je pupčana vrpca tvrda.

Rezanje pupčane vrpce može se raditi i dvadeset minuta nakon poroda kada pupkovina prestane pulsirati, a tada se neće pretjerano gubiti arterijska i venska krv. Postoje razni zagovornici rezanja prije ili kasnije pupčane vrpce, no Američko udruženje opstetričara i ginekologa ne zabranjuju niti podržavaju kasno rezanje pupkovine. Nakon deset dana će se patrljak pupčane vrpce osušiti i otpasti.

Autor: S. G., Foto: Lisa A/Shutterstock