Kako očistiti zagorjelo posuđe

lonci i tave

Kod pranja suđa vjerojatno nam je svima najveća muka prati lonce i tave, posebice ako su zagoreni od hrane. Iz tog razloga ih često temeljito niti ne operemo, a masnoće i talozi se gomilaju. No, postoji jednostavan način da lonci i tave ostanu čisti.

Ako namočite lonce i tave odmah nakon upotrebe lakše ćete ih poslije očistiti. Ukoliko imate teflon lonce i tave, prvo ih obrišite papirnatim ručnikom, no na stijenkama lonca ili na tavi ostanu mrlje, pomiješajte dvije žlice sode bikarbone s pola šalice izbjeljivača i jednom šalicom vode, ulijte mješavinu u prljavu tavu, zagrijte je na štednjaku i ostavite da kipi desetak minuta (ali pazite da tekućina ne iskipi ili ne ispari). Zatim izlijte otopinu, operite tavu razrijeđenim praškom za posuđe, isperite je, osušite i na kraju istrljajte biljnim uljem.

Ako se hrana skorila i zalijepila za lim za pečenje, lonac ili tavu, ne morate se uopće truditi – jednostavno ulijte u posudu malo vruće vode, ubacite jednu tabletu za čišćenje umjetnog zubala, ostavite da stoji preko noći i sljedeće jutro operite posudu.

Nagorjele tave se mogu spasiti! Uklonite zagorjelu hranu drvenom ili plastičnom kuhačom i pospite dno sa dosta sode bikarbone tako da nagorjeli dijelovi budu prekriveni debelim slojem. Dodajte malo vode i ostavite tavu da tako stoji preko noći, potom je ostružite drvenom ili plastičnom kuhačom.

Iako aluminijski lonci i tave s vremenom izgube sjaj i boju, oni se mogu osvježiti tako da izgledaju kao novi ako u njima prokuhate vodu s namirnicama koja sadrže kiselinu, kao što je limunov sok, kora od jabuke, pa čak i luk.

Nemojte namakati aluminijske i nehrđajuće tave, niti predugo ostavljati hranu u njima ako ne želite da izgube boju i da se na pojedinim mjestima oštete.

Male mrlje od hrđe na emajliranim loncima i tavama možete ukloniti ako ih istrljate vlažnom krpom na koju ste prethodno posuli malo soli i sode bikarbone.

Posude od lijevanog željeza morate dobro obrisati kako biste spriječili nastajanje hrđe. Umjesto da ih perete vodom iznutra, pospite dno solju i očistite unutrašnjost uljem tako da ne bude presuha. Izvana ih možete očistiti gotovim sredstvom za čišćenje, kao što je sredstvo za održavanje pećnica ili ih prebrišite voštanim papirom dok su još vruće.

Ako lonac ili tava zadrži miris hrane koja se u njoj kuhala, napunite je vodom, dodajte dosta octa, stavite na štednjak i pustite da voda zavrije. Neugodan miris će nestati.

Vok vrlo lako zahrđa, pa je najbolje ugledati se na Kineze i prvo ga oprati i osušiti, zatim dodati kap ulja i dobro ga zagrijati. Nakon toga čistim papirnatim ručnikom utrljajte vruće ulje, što će spriječiti hrđanje. Pustite da se vok ohladi prije nego ga odložite u veliku plastičnu vrećicu kako se ne bi zaprašio.

Autor: S. G., Foto: AJP/Shutterstock