Njega bebine kose

okupana beba

Njega bebine kose je isto važna kao i njega kože. Dok se neke bebe rađaju s dosta kosice, nekim bebama kosa počinje rasti tek nešto kasnije. Donosimo vam preporuke kako njegovati dječju kosicu te kada ju šišati. S manje kose se rađaju bebe koje su svjetlije kose, a s više kose se rađaju bebe s tamnijom bojom kose.

S vremenom, prva kosa ravnomjerno otpada i nakon 6 mjeseci života lagano počinje rasti nova. Takva nova kosa se razlikuje po boji i po strukturi. Važno je znati da će osnovna boja kose ostati ista, ali će se nijanse boje mijenjati. Ipak, hoće li kosa djeteta ostati svjetlija ili tamnija, ovisi o genetici.

Postoje posebno namijenjeni šamponi za novorođenčad koji su prilagođeni njenim potrebama. Takvi šamponi nisu agresivni pa se mogu svakodnevno upotrebljavati tijekom kupanja.

Šampon ispirite laganim masiranjem djetetovog vlasišta, a za pranje vam odlično može poslužiti i nježna spužva kojom ćete lijepo moći oprati kosicu i tijelo.

Za novorođenčad koja su se nedavno rodila ne treba koristiti nikakve šampone već je dovoljno glavicu oprati u čistoj vodi u koju možete dodati malo bademovog ulja za mekoću i njegu.

Nakon što beba malo poraste, pranje kose svedite na jednom tjedno pazeći pritom da nema nikakve iritacije kože.

Čim se pranje kose završi, odmah glavicu omotajte čistim i nježnim pamučnim ručnikom.

Prvo šišanje je potrebno napraviti ako djetetu šiške počnu ići ispod obrva, a preporuča se šišati svaka 2 mjeseca.

Ima li vaše dijete tanju kosicu ili je ima sasvim malo, posušite je ručnikom, kada se kosa progusti i kada kasnije malo naraste, osušite je fenom, ali na srednjoj temperaturi.

Prije sušenja kose fenom, pripremite dijete na sušenje kako se ne bi uplašilo i imalo negativna sjećanja vezana za fen.

Do djetetove 4. godine nije preporučljivo korištenje raznih kopčica i gumica za kosu iz razloga što je kosica još tanka i slaba te kako se dijete ne bi ozlijedilo ili progutalo sitne kopčice.

Želite li dijete šišati kod frizera, neka to bude vrijeme kada je dobre volje i da nije gladno. Važno je da budete strpljivi s djetetom i da mu date do znanja da to nije ništa loše što se šiša.

Autor: A.B., Foto: Andriy Maygutyak/Shutterstock