Prirodni lijekovi za upalu grla

prirodni lijek za upalu grla

Nije nimalo ugodan osjećaj kada se ujutro probudite i shvatite da imate problema s gutanjem. Svjesni ste kako najvjerojatnije imate upalu grla i da je potrebno što prije početi s liječenjem? Dobro je što postoje prirodni lijekovi za upalu grla s kojima će tegobe brzo nestati.

Dolaskom prehlade obično se javljaju simptomi kao što je glavobolja, curenje iz nosa te nadraženo i bolno grlo. Prehlade su učestalije za razliku od težeg i kompliciranog stanja kao što je gripa i zbog toga mnogi liječnici savjetuju dva do tri dana odmora uz puno tekućine i C vitamina.

Dođe li do upale grla ili jače nadraženosti savjetuju se prirodni lijekovi uz koje ćete se brzo osjećati kao prije i nakon kojih gutanje više neće biti velik problem. Za početak se savjetuje grgljanje uz pomoć tekućine od 2 žlice vode, tri žlice jabučnog octa i tri žlice meda. S ovom tekućinom treba često ispirati grlo kako bi se što prije oporavili.

Odličan je limun koji se može prerezati na pola i za sve one koji nemaju problema s kiselim okusom, uzeti jednu polovicu limuna i pojesti samo mesnati dio. Ostali koji ne mogu pojesti limun, mogu pokušati s grgljanjem soka od limuna svaka dva sata.

Sol je još jedna namirnica s kojom se mogu riješiti sve tegobe vezane za grlo. Kako bi što prije osjetili olakšanje i ponovno mogli funkcionirati bez da razmišljate o tome da ništa ne možete pojesti, svaki dan bi trebalo po tri puta ispirati grlo u slanoj vodi. U češi treba otopiti pola manje žlice soli i svaki put nakon ispiranja otopiti.

Malo je moguće zamisliti liječenje nadraženog grla bez meda kao jedne od najvažnijih i ujedno najboljih namirnica koje liječe razne tegobe. On je sastavni dio svakog čaja koji pijete, a možete ga i jesti, ako vam nije problem svaki dan pojesti dvije žlice meda. Med je odličan jer ima antibakterijska svojstva i pomaže smanjiti otekline.

Najbolji način kako možete pomoći svom tijelu je poduzeti sve potrebne mjere na vrijeme kako do prehlade ne bi ni došlo, a to je konzumiranje namirnica koje u sebi imaju dovoljnu količinu vitamina od kojih je C vitamin najvažniji te uz pomoć kojih ćete ojačati imunitet.

Autor: S.Š., Foto: Sea Wave/Shutterstock