Zanoktice narušavaju izgled ruku

Zanoktica, Foto: F.C.G./Shutterstock

Zanoktice su pojava koja narušava fizički izgled vaših ruku. Predstavljaju ih upalni procesi koji nastaju na korijenu nokta koji se manifestiraju pucanjem uskog orožnjelog dijela kože koja pokriva korijen nokta. Nježna kože oko nokta puca i razvlači se, a istovremeno se stvaraju i ranice.

Najčešći uzrok nastajanja zanoktica je suha koža. Suha koža na rukama može biti posljedica raznih vanjskih čimbenika poput hladnoće ili predugog boravka ruku u vodi, posebno kod pranja suđa. Koža može poucati i ako se u organizmu ne nalazi dovoljna količina vitamina ili minerala.

Tijekom zime se treba obratiti posebna pozornost očuvanja zdravlja ruku. Zbog hladnog i suhog zraka ruke se nalaze na meti da postanu popucale i neugledne. Za zimskih dana obavezno je održavati vlažnost ruku bilo da se koristite kremama ili mastima koje će pomoći vašim rukama održati vlažnost. Ukoliko je jako hladno i vjetrovito, zaštitite svoje ruke adekvatnim rukavicama.

Zanoktice nisu opasna pojava i uglavnom se mogu riješiti kod kuće. Pojave li vam se zanoktice, ruke namačite u toploj vodi kako bi vam kože postala mekša. Nakon što omekšaju, popucali dio kože odrežite specijalnim škaricama koje služe baš za to. Takve se škarice ne razliku puno od obićnih škarica za nokte, samo su im krakovi tanji i režu puno detaljnije.

Postoje rijetki slučajevi da su se zanoktice zakomplicirale i zagnojile. Dogodi li vam se to, hitno potražite liječničku pomoć. Liječnik će vam najvjerojatnije propisati antibiotike koji bi trebali ukloniti uzročnike infekcije. Imajte na umu kako zanoktice nikada ne smijete trgati prstima. Osim što trganjem možete prouzročiti veću štetu, možete i nanijeti bakterije koje mogu samo pogoršati vaše stanje.

Zanoktice mogu biti uzrokovane i grickanjem kožice oko noktiju. To je jedna iritantna karakteristika koja se uspješno može riješiti primjenom raznih krema i losiona koji imaju intenzivan miris i okus te im je glavna funkcija da vas odbiju od tog čina.

Zanoktice pokušajte riješiti i nekim ljekovitim pripravkom iz kućne radinosti. Iskušajte kupke za ruke napravljene od crnog slijeza.

Autor: M.T., Foto: F.C.G./Shutterstock