Domaći sapun od maslinovog ulja

domaci-sapun

Kako bi vaše ruke uvijek i u svakom trenutku bile čiste, mirisne, ali i vidljivo nježnije, osim odgovarajuće kreme potreban vam je i kvalitetan sapun. Sapun za ruke pruža rukama dodatnu zaštitu od bakterija i ostalih štetnih čimbenika iz okoline. Mi vam donosimo jednostavan recept kako na što brži način napraviti sapun za ruke, i to kod kuće u samo nekoliko minuta.

Sapun za ruke od maslinovog ulja nije samo djelotvoran i nježan, već izrazito dobro miriše. Uživat ćete praveći ovaj bogati, aromatični sapun koji vam daje mogućnost da ponovno iskoristite ostatke istrošenih komadića sapuna. Sve što vam je potrebno za izradu sapuna za ruke od maslinovog ulja nalazi se u vašem hladnjaku, odnosno kuhinji.

Potrebno vam je pola kilograma ostataka sapuna, dvije jušne žlice izvorske, obične vode, žličica glicerina, pola žličice cimetovog eteričnog ulja i ulja slatke naranče. Možete dodavati još eteričnih ulja po želji, ali najvažnije je maslinovo ulje. Sa dodavanjem ostalih nemojte pretjerivati jer je maslinovo ulje miris koji bi trebao prevladavati.

Ostatke sapuna naribajte na sitne komadiće i stavite u veliku posudu. Dodajte vodu, glicerin i eterična ulja. Sve to zatim dobro izmiješajte. Prekrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite desetak minuta dok sapun ne omekša. Tako će postati podatan za oblikovanje. Brzina koja će sapunu biti potrebna da omekša, ovisi o njegovoj starosti i roku trajanja. Što su ostaci sapuna stariji, brže će omekšati.

Omekšali sapun uzmite u ruke i lagano ga oblikujte po želji, mi preporučujemo kuglice. Složite ih na list masnog papira ili papira za pečenje. Tako ih ostavite dan, dva da se stvrdnu. Nakon toga spremni su za upotrebu, a možete ih koristiti i do nekoliko mjeseci.

Autor: D.Š. Foto: Shawn Hempel/Shutterstock