Djelovanje morske vode na vašu kožu

Kupanje u moru, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Nemojte misliti da tijekom ljetovanja vaša koža samo trpi te da ćete po povratku kući odmah morati revitalizirat kožu u nekom od spa centara.
Morska voda ima blagotvorno djelovanje na vašu kožu, te si svakako priuštite više “tretmana” morskom vodom.

Osim osnovne funkcije hidratizacije, morska voda sadrži i tvari koje potiću i podržavaju prirodnu funkciju kože. Iz tog razloga proizvođači kozmetike izdašno koriste termalnu i morsku vodu, tako da je, ovisno od tipa kože,
njenog trenutnog stanja i eventualnih poremećaja, za svaki tip i stanje kože moguće pronaći preparat koji će joj izvana pomoći da zadrži vodu, a iznutra da ojača. Morska voda djeluje kao stimulator i aktivator metabolizma stanica.

Osim toga, morska voda djeluje antiseptički, steže i tonizira kožu, dok mineralne materije iz mora pomažu da se normalizira vitalna energija vašeg organizma. Nakon kupanja u moru koža postaje glatka i zategnuta, a većina nečistoća se samo odstrani. To je zato što je morska voda pravi ljekoviti eliksir, zbog čega se pročišćena i prerađena uveliko koristi u preparatima za njegu kože, ali i liječenje sluznice dišnih puteva. Slana voda lakše prodire u kožu i sluznice, a s njom i vrijedni sastojci, kao što su minerali i elementi u tragovima koji su potrebni za osnovne biokemijske procese, neophodne za ravnotežu cijelog organizma.

Morska voda sadrži sve one elemente koji su važni za naš život, kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, pa čak i srebro i zlato u tragovima. Svi ovi elementi prodiru u kožu dok boravite u vodi. Pored toga, more sadrži i alge koje obiluju mineralima, i sudjeluju u regeneraciji stanica, poboljšavaju izgled kože, jačaju imunitet i pomažu u uklanjanju celulita. Negativni ioni kojih je morski zrak prepun, jačaju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, uklanjaju nesanicu, povoljno utječu na ljude koji su skloni depresiji, pomažu i onima koji imaju probleme s astmom i alergijama.

Iako neophodna za život i vitalnost kože, voda može imati i negativan učinak. To se odnosi na vodu iz gradskog vodovoda koju osjetljiva koža teško podnosi. Ponekad je dovoljno umiti se vodom i lice će buknuti, koža počinje zatezati i neugodno peći.U tom slučaju od pomoći su oblozi od termalne vode, ali i s tom je vodom potreban oprez. Svaki put kad je prskate ili u obliku obloga nanosite na kožu, nemojte je ostavljati da ispari s kože; vodu na licu ostavite tek nekoliko trenutaka, a potom višak odstranite maramicom.

Isto tako i morska voda može imati negativan učinak. Pazite da je more čisto, ne sadrži neugodan miris te se svakako nakon završenog kupanja otuširajte i isperite sa sebe sol koja u suprotnom može dovesti do svrbeža i nadraženosti kože.

Autor: M.T., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock