Tepanje djetetu

tata i beba

Iskustvima iz okruženja dijete upoznaje svijet oko sebe. Uz konstantnu stimulaciju govornih centra u mozgu razvija se govor. Govor je osnovno sredstvo komunikacije između ljudi, a dijete ga uči uz pomoć upoznavanja svijeta oko sebe.

Najvažniji zadatak svakog roditelja je da brine o svom djetetu, te da ga nauči osnovnim stvarima koje su mu potrebne. Jedna od osnovnih potreba je i govor, u kojem učeći dijete govoriti, roditelji često griješe. Jedna od pogrešaka je i tepanje i mazno govorenje djetetu. Izvrtanje riječi, te skraćivanje riječi ne radi dobro djetetu, te roditelji na taj način svoje dijete uče krivom govoru.

Tepanjem roditelji iskazuju ljubav djetetu, ali koliko god takav način komunikacije bio simpatičan i slatki, zapravo je potpuno krivi i vašem djetetu čini loše. Ukoliko djetetu želite pokazati ljubav, pokažite mu je uz pomoć poljubaca, zagrljaja, maženja, igranja, itd.

Kako bi vaše dijete naučilo pravilno izgovarati riječi, važno je da vas sluša kako pravilno izgovarate riječi. Nipošto nemojte izvrtati riječi ili ih izgovarati u umanjenicama, jer ćete na taj način dijete naučiti krivom izgovaranju riječi.

Djeca oponašaju govor odraslih, pa način na koji vi pričate će pričati i vaše dijete. Zato u širokom luku izbjegavajte tepanje djetetu, jer će tepanje uzrokovati probleme u govoru djeteta.

Vi kao roditelj ste odgovorni za govor vašeg djeteta, pa pokušajte biti pravilni govorni model. Poticajna govorna sredina je isto tako važna za dijete, a samo uz takvu sredinu možete očekivati uspješan govorno jezični razvoj djeteta.

Kao i u svemu, vaše dijete će prvo oponašati svoga roditelja, onoga s kojim odrasta, jer je to njemu najbliža osoba i osoba u koju ima povjerenja. Roditelji su stupovi svoje djece pa pazite kako pred djetetom izgovarate koje riječi, a i način na koji razgovarate.

Djeca su vaša slika i prilika pa ako želite da ta slika i prilika bude kako treba, potrudite se dati sve od sebe.

Autor: A.Z., Foto: MCarper/Shutterstock