Zadržavanje vode u trudnoći

zadržavanje vode u trudnoći

Tijekom trudnoće dolazi do zadržavanja vode u tijelu što dovodi do oticanja. Ono se najčešće javlja kod nogu i stopala, ali kod nekih trudnica na svim dijelovima tijela. Žene koje su sklone oticanju u trudnoći imaju dosta problema

Oticanje stvara određene probleme poput normalnog funkcioniranja; kretanja, oblačenja, itd. Neke nikako ne mogu ući u staru obuću, kilogrami im naglo porastu upravo zbog zadržavanje vode, počinju se osjećati nelagodno, nesigurno…

Izbjegavajte dugotrajno hodanje ili sjedenje te se pobrinite da vaša obuća bude vrlo udobna. Na oticanje nećete moći djelovati i svakim napretkom trudnoće ono će biti izraženije i veće. Pokušajte se ujutro malo rastezati i masirati točke oticanja.

Naglo debljanje u trudnoći stvara povišeni tlak u venama koji dodatno pospješuje oticanje. Morate pripaziti na svoju prehranu u trudnoći. Nemojte mislite da vaše pretjerano konzumiranje hrane koristi bebi jer beba će uzeti od vas najbolje, a vi se ne morate “prejedati” i jesti za dvoje.

Ako ne nakupi puno kilograma tijekom trudnoće, lakše ćete se pomicati i imat ćete manje poteškoća. Sve je u glavi. Zdravom prehranom i kretnjom ćete imati što zdraviju i “bezbolniju” trudnoću. Nakon što rodite sva nakupljena voda će otići i ubrzo ćete zaboraviti na sve tegobe.

Pijte jako puno vode. Voda je zdrava, iako će vam to pospješiti učestalije mokrenje, vi pijete puno vode, jer ćete s njome izbjeći zatvor, stvaranje hemoroida i očistiti svoj organizam. Često mokrenje je normalna pojava u trudnoći i s većim stupnjem trudnoće će se povećavati mokrenje.

Obavezno izbjegavajte hranu koja sadrži pretjeranu sol i začinjenu hranu jer ona stvara zadržavanje vode i oticanje će vam biti još izraženije. Jedite puno voća i povrća, puno vode i obavezna kretnja.

Ako ste i dalje pušač, vrijeme je da polako prestanete jer u trudnoći šteti i vama i djetetu, a također pospješuje zadržavanju vode u tijelu. Kada odmarate stavite noge na povišeno, jer taj položaj pomaže kod smanjenja oteklina.

Oticanje je jedna od trudničkih tegoba, koje se ne mogu izbjeći, ali možete ublažiti. Zdravo se hranite, često se krećite i rezultati će biti vidljivi. Vjerojatno će vam svako oticanje biti noćna mora i zbog nje ćete otežano funkcionirati, a sjetite se da kada dođe vaša beba na svijet, sve će naglo nestati.

Autor: M.Š., Foto: grublee/Shutterstock