Spolni odnosi nakon poroda

spolni odnos nakon poroda

Muškarce posebice zanima koliko treba proći od poroda do prvog intimnog odnosa, dok je ženama nakon poroda smanjena želja za intimnošću zbog nedavnog poroda i brigom za bebom.

Muškarci to nekada ne shvaćaju, ali u svakom slučaju žene ih ne smiju zanemariti po dolasku bebe jer će tako početi narušavati svoj odnos s mužem i biti orijentirane samo na svoju bebu. Muškarci su vrlo osjetljivi i ne vole se osjećati zapostavljeno i usamljeno.

Teško je procijeniti kada je idealno vrijeme za prvi seks nakon poroda. Partneri će to najbolje prepoznati i osjetiti kada je idealno vrijeme. Ženama se vraća volja za seksom s vremenom, no neke se boje stupiti u prvi seksualni odnos zbog izuzetno teškog poroda. Posebice ako su šivane.

Idealno je pričekati oko šest tjedana za one majke koje su rodile prirodnim putem. One koje su rodile carskim rezom, one bi trebale pričekati puno duže, zbog rane koja treba zacijeliti.

Dajte si dovoljno vremena, dajte svom tijelu vremena da se oporavi. Ne morate žuriti. Partner će imati razumijevanja pričekati vas dok budete spremne. Vaše zdravlje je najvažnije.

Same ćete osjetiti spremnost i vaše tijelo će vam to dati do znanja. Tražite svog liječnika za savjet, obavite ginekološki pregled. On će vam znati reći je li vaše tijelo spremno.

Nije ni dobro duže vrijeme odugovlačiti i odlagati, jer se može javiti osjećaj tjeskobe, krivnje. Razgovarajte sa svojim partnerom, neka vam i dalje on bude najbolji prijatelj. Povjerite mu se kako se osjećate. Ako ne možete imati seksualni odnos jer niste još spremne, imajte trenutke nježnosti sa svojim mužem, otvoriti mu se, recite mu koliko vam znači.

Muškarci ne vole biti zapostavljeni i potrebna im je velika koncentracija pažnje i ljubavi. Kod nekih parova upravo dođe do problema i svađa prilikom dolasku bebe u kuću, jer se žene posvete bebi i u potpunosti počinju zanemarivati muža. Nemojte to raditi! I njima je potrebna pažnja, a i vama. Nemojte si oduzeti trenutke nježnosti jer su vam potrebni.

Dajte si prostora za nježnost i pažnju koju vam muž može i želi pokloniti. Nemojte si to uskraćivati i zbog dolaska beba zaboraviti svoju ulogu žene. Pokušajte uskladiti oboje. Vi ćete se bolje osjećati i vaš partner.

Autor: M.Š., Foto: auremar/Shutterstock