Vrbnik, najstariji grad na Krku

malo mjesto vrbnik
Malo mjesto Vrbnik, Foto: Einsamer Schütze/Wikimedia

Na jednom od naših najpopularnijih otoka Krka, smjestio se grad na stijeni, poznat kao najstariji grad na otoku Krku. U tom se zanimljivom gradu nalazi najuža ulica na svijetu, frankopanski kaštel te povijesne crkvice i kapele. Vrbnik se smatra kolijevkom pismenosti. Vrbnik se nalazi na istočnoj strani otoka Krka, preko puta Novog Vinodolskog, a smješten je kao što smo spomenuli, na litici koja se veličanstveno uzdiže skoro 50 metara iznad mora. Radi se o području kojeg omeđuje Vinodolski kanal.

Područje naselja Vrbnik je prije svega valovito, a na jugu brdovito s vrhovima preko 400 metara. Obale su prije svega strme i nepristupačne i to na južnom dijelu, dok su na sjeveru pristupačnije. Najpoznatije uvale su Ogrul, Sršćica, Sveti Juraj, Pod Črnice, Kostrijčica, Dresteina, Melska i Sveti Marak. Susjedne općine su Dobrinj na sjeveru, Krk na zapadu, Punat i Baška na jugu.

Što se tiče prošlosti treba spomenuti kako se Vrbnik prvi put spominje 1. siječnja 1.100 godine u Darovnici slavnog Dragoslava kada se spominje i susjedni Dobrinj. Darovnica slavnog Dragoslava, inače je najstarija poznata glagoljska isprava.

Ta je darovnica pisana na hrvatskom, jeziku i glagoljici. U toj darovnici slavni Dragoslav prepisuje crkvi svetog Vida koja se nalazi pored Dobrinja veliko imanje. Poznato je kako je sam Dragoslav dao izgraditi crkvu.

Najznačajnijom gospodarskom granom smatra se poljoprivreda i to ponajviše vinogradarstvo. Naime vrbničko polje koje se nalazi uz istoimeno naselje, smatra se najvećim područjem plodne zemlje na otoku, a stoljećima je bilo intenzivno obrađivano.

Iz toga proizlazi čuvena Žlahtina uz koju se posljednjih godina proizvodi i poznati pješunac Valomet, čije se butelje čuvaju u moru ispred Vrbnika i to zbog dozrijevanja.

Pretpostavlja se da je najveći razlog jačanju vinogradarstva, prije svega uspješna promidžba te dobro organiziran otkup grožđa u raširenoj distribucijskoj mreži. Rezultat toga je visoka otkupna cijena čime se otkupljuje čitav urod zbog čega nema problema u isplati.

Od svih mjesta na otoku Krku, Vrbnik ima najslabije razvijen turizam bez obzira što se radi o naselju uz more. Možemo reći da iako se nalazi uz more djelatnosti kao što su ribarstvo i pomorstvo nikada nisu bile primarne, ali zato se usredotočio na druge djelatnosti koje ga promiču u svijetu.

Autor: S.Š. Foto: Einsamer Schütze/Wikimedia