Fužine, malo mjesto u Gorskom kotaru

dvorac u fužinama
Dvorac u Fužinama, Foto: Oliver-Bonjoch/Wikimedia

U Gorskom kotaru poznatom kao brdovitom i zimi jako hladnom kraju nalazi se simpatični mali gradić zanimljivog imena Fužine, koji za većinu ljudi ostavlja dojam bajkovitog mjesta pokrivenog sniježnim pokrivačem. Fužine se ponajprije gledaju kao turističko mjesto s poprilično dugom turističkom tradicijom još iz davne 1874., kada je zabilježen prvi i to organizirani dolazak gostiju koji su posebnim vlakovima stizali na izlete.

Možemo reći kako su Fužine zapravo mlado naselje što se razvilo u 17. stoljeću kada su Zrinski počeli kopati željeznu rudu. Nažalost zbog neisplativosti posao je dosta brzo bio napušten, no Fužinama je iz tog perioda ostalo ime. Naselje se zatim razvilo na Karolinskoj cesti što povezuje unutrašnjost i more.

Fužine prije svega imaju odličnu prometnu povezanost. Možemo reći da graniče s Kvarnerskim zaljevom sve do morske obale Rijeke i Crikveničko – vinodolske rivijere na svega 30 km udaljenosti, dok je od Krka dijeli 22 km udaljenosti.

Pored prometa možemo reći da su posebne zbog velikog bogatstva voda. Naime tamo se nalaze tri akumulacijska jezera kao što je Bajer, Lepenica i Potkoš koji su se dobro uklopili u brdski pejzaž. Ta jezera bogata su ribom gdje možemo ubrojiti pastrvu, klen, glavaticu, šarana, štuku i amura.

Pored prirodnog bogatstava treba izdvojiti poznatu špilju Vrelo koja se smatra značajnim spomenikom prirode, a otkrivena je pedesetih godina 20. stoljeća kad se vadio kamen za potrebe izgradnje ceste.

Pored špilje treba znati da u ponudi Fužina možete naći i brojne aktivnosti kao što su teniski tereni te druge aktivnosti. Treba napomenuti kako su u mjestu razvijene sve djelatnosti koje itekako osiguravaju nesmetan život stanovništvu i ugodan boravak gostima.

Tu treba izdvojiti Dom zdravlja, ljekarnu, banku, poštu, željeznički kolodvor, benzinsku crpku, komunalno poduzeće, općinsku upravu i turistički ured.

Fužine koliko su zanimljive zimi sa svojim poznatim dočekivanjem Nove godine na otvorenom 31. prosinca točno u podne, toliko su privlačne ljeti s brojnim jedriličarskim regatama. Zatim poznato je okupljanje bikera, ljetni karneval, koncerti svih vrsta te gostovanje brojnih estradnih umjetnika.

Za Fužine bi mogli reći da su zapravo više toga, odnosno ne možemo ih svrstati u kategoriju turstičkih mjesta koji ne nude zabavu samo zimi, nego i ljeti i to sa poprilično konkretnim ponudama.

Autor: S.Š. Foto: Oliver-Bonjoch/Wikimedia