Razlika između stila i mode

zanimljiv osobni stil
Zanimljiv osobni stil, Foto: Yana Zastolskaya/Shutterstock

Znate li uopće što znači riječ stil? Razbacujemo se njome često, pogotovo odkada smo ušli u doba lifestylinga gdje se stilizira apsolutno sve od četkice za zube do vilice ili fascikla za papire. Riječ stil potječe od latinske riječi stilus koja je preuzeta od grčke stylos, a znači držak ili pisaljka. Označava sva ona obilježja koja se odnose na način na koji osoba nešto izvodi, a što je razlikuje od ostalih.

Dok se u užem smislu govorilo o stilovima u umjetnosti, glazbi, književnosti ili općenito tekovinama određene civilizacije, koja je obavljala svoje aktivnosti na specifičan način, danas se ova riječ proširila unutar obilježja osobnih preferenci. Tako bi imati stila značilo imati sposobnost odabrati ono estetski ugodno, lijepo i privlačno i bez puno truda oblikovati način na koji se prezentiramo svijetu.

Još jedna riječ koju svakodnevno koristimo je moda. Ona potječe od latinske riječi modus koja znači način i odosi se na oblike života koji su nešto promjenjiviji nego oni koje podrazumjeva stil. Moda onakva kakvu poznajemo, tj. kao bianualna zamjena onoga što se smatra poželjnim postoji samo na zapadu.

Mnogi dijelovi svijeta nasuprot modi imaju odijevanje koje nipošto nema isto značenje. Ostaje zatvoreno unutar okvira tradicije i razvija dugoročna značenja i asocijacije, dok zamjena onog ašto je moderno svake sezone ne dopušta takvo upisivanje značenja predmetima. Mogli bismo reći daje moda odijevanje koje se igra.

Što je dakle stil? I sama Coco Chanel osvrnula se na ovo rekavši: “Moda prolazi, ali stil je vječan”. Dakle poslušajte ovu modnu ikonu. Nije potrebno slijepo sljediti svaki novi trend koji siđe sa piste. Odaberite svake sezone ono što vam se sviđa i dobro pristaje vama i vašem pogledu na svijet. Nema smisla da bacate novac na tigraste salonke sa zakovicama, ako vas nitko već godinama nije vidio u cipelema na petu.

Ostanite vjerne sebi usred modnih uragana i gradite polako svoj prepoznatljivi stil. Vaša vanjština najbolji je medij koji ćete imati za komunikaciju sa drugima i gradite je u skladu sa svojim unutarnjim svijetom. Nosite ono u čemu se osjećate dobro i što prenosi vaše stavove i način razmišljanja.

Naravno ne sugeriramo da pronađete jednu uniformu koju ćete nositi neprestano, već jednu prepoznatljivu crtu u koju svake sezone možete unijeti malo osvježenja inspiriranog modnim pistama. Ostanite nam lijepe, samostalne samopouzdane i prije svega originalne i svoje.

 Autor: L.K.  Foto: Yana Zastolskaya/Shutterstock