Vino i gitare, manifestacija u Momjanu

Foto: CroatiaAdvisor.com

U sjeverozapadnom dijelu Istre na svega 13 km udaljenosti od grada Umaga nalazi se zanimljivo mjestašce isto tako zanimljiva imena, Buje. Buje zajedno sa Umagom, Novigradom i Oprtaljem kao i drugim brojnim mjestima i naseljima čini Bujštinu.

Kad malo bolje pogledamo radi se o zanimljivom području ne samo zbog prekrasne prirode nego i zbog bogate povijesti, što se najviše može vidjeti po brojnim povijesnim tragovima koji na ovom području stoje kao svjedok brojnim prošlim zbivanjima.

Pored velikog broja znamenitosti Buje su poznate i po pojedinim svečanostima koje nastoje približiti tradiciju i nekadašnji način života svima onima koje to zanima. Možemo slobodno reći kako svake godine sve veći broj ljudi dolazi u ovo mjesto baš iz tog razloga.

Kad već spominjemo manifestacije, tada treba izdvojiti “Vino i gitare”. Radi se o glazbenoj manifestaciji koja se svake godine redovno održava krajem mjeseca kolovoza ispred jedne od znamenitosti poznatije kao crkva Sv. Maura u Momjanu koja je jednobrodna crkva ravnog začelja. Ova crkva idealno je okruženje za ovaj tip manifestacije.

Naime prošle godine nastupio je riječki virtuoz Maestro Mario Šimunović koji je tada predstavio svoj novi album poznatiji kao “Ples na žici”. Vjerujemo da se radi o itekako velikoj prilici da uživo čujete izvedbe venecuelanskih valcera, brazilskih chorosa te Carmen varijaciju i varijaciju na rusku romansu.

Kao što se može vidjeti iz priloženog radi se prije svega o glazbenoj manifestaciji koja svoj naglasak ponajviše želi staviti na gitaru i njezine prednosti kao instrumenta poprilično popularnog među mladima, koji gitaru vole imati pored sebe na raznim veselicama.

Ako imate priliku zaputite se prema Bujama, odnosno prema svim manjim mjestima koja mu gravitiraju, a koja ugošćuju neke od vrhunskih glazbenika.