Kaldir – mala Istarska Kalifornija

kaldir

Nedaleko od Motovuna, smješten je drevni gradić  Kaldir, na jednoj od najljepših istarskih dolina, Kaldirske vale, koja je poznata po uzgoju voća, naročito krušaka.

To je predivno mjesto gdje uspijevaju kontinentalne sorte voćaka. Što je najinteresantnije, sve te voćke uspijevaju zajedno (kruške, breskve, marelice, šljive i jabuke), a od mediteranskih sorti u jednu skupinu možemo poredati (smokve, trešnje i masline), a ne smijemo zaboraviti na tartufe. U Kaldiru se proizvodi 70% voća u cijeloj Istri.

Zahvaljujući svom položaju, odličnoj mediteranskoj klimi, konfiguraciji tla i obilju pitke vode, pogodan je za uzgoj vinove loze, te su ga počeli nazivati “Mala Istarska Kalifornija”.

Već četrdesetak godina razvija se i pčelarstvo raznih sorti meda – od bagrema, kestena, bršljana, livade i bjelogorične mediljke. Svakako, najveći specijalitet je pečena jabuka u teranu sa skutom.

Dvije crkvice koje ukrašavaju to malo mjesto su crkva sv. Ivana Krstitelja i crkva sv. Trojstva. Prva je izgrađena 1875. godine, a druga 1909. godine. U crkvi sv. Trojstva pronađen je glagoljaški natpis iz 1594. godine.

Na blagdan Sveta tri kralja održava se kolejane, odnosno čestitarska ophodnja. U to vrijeme mještani se čestitajući blagdan, na čelu s kostimirana “tri kralja” i velikom svjetlećom zvijezdom, upute u obilazak u svaku kuću i gdje ubiru razne darove (jaja, kobasice, vino, kolači, voće) i ophodnja tako traje do duboko u noć. Na svečanoj blagdanskoj misi donose se najbolji darovi i prinose se na oltar, te se nakon toga isti nude svim gostima i mještanima na velikoj fešti.

Što se tiče sportskih aktivnosti, aktivni su mali nogomet za žene i muškarce.