Milna, malo mjesto na Braču

milna
Milna, Foto: Darios/Shutterstock

Milna je najpoznatije nautičarsko odredište na otoku. Poput svih manjih mjesta koja se nastoje staviti uz bok s većim i razvikanijim destinacijama kao što je Supetar, Milna je još jedno naselje koje toplinom malog mjesta i prekrasnim plažama već duže vrijeme privlači brojne turiste. Plovite li iz smjera Vrata danju, uplovit ćete u Milnu po lijevom boku.

Po noći slika se pomalo mijenja, jer se čini kao da je Mrduja spojena s bračkim kopnom. Upravo iz tog razloga na spomenutoj lokaciji nalazi se svjetionik koji će pomoći svim brodovima koji su se zaputili prema otoku Braču.

Akvatorij Milne je čudesan, a proteže se od Mrduje južno od rta Zaglav i sjeveroistočno do Zubatnog rata. Tu se nalazi i manji rt Baterija, koji je ime dobio prema utvrdi koji su Francuzi još podignuli za vrijeme napoleonskih ratova 1806. godine.

U njoj se nalazilo oko deset topova, a upravo su oni trebali spriječiti ulazak ruske flote, koja je tada bila smještena na Krfu. Nažalost nije im uspjelo, a u prosincu iste godine ruski ratni bik porazio je dvije francuske topovnjače i jedan trabakul te zauzeo Bateriju. Povijest mjesta je bogata i zanimljivo je prošetati ostacima nekadašnjeg života.

Pored istraživanja povijesti, svaki gost se može opustiti u jednoj od uvala Platac, Krvaca, Mali bok, Makarac i Zavraće. Osim kupanja one mogu poslužiti i kao sidrište tijekom ljeta kada su na tom području velike gužve.

Djeca će se posebno veseliti na Platacu jer je dno pjeskovito, a sredina uvale doseže dubinu od 5 do 6 metara. Malo uvučenija uvala Krvaca je za one koji žele mir. Krvaca pruža dobru zaštitu od svih vjetrova osim bure, koja se preko Brača spušta u središte uvale.

Dno je isto tako pjeskovito i dobro za sidrenje, dok se na krajnjem istočnom dijelu može sidriti i vezati za kraj. Nakon Krvaca slijedi Mali bok te Zavraće s pjeskovitim dnom i preko 12 metara dubine u središtu.

Autor: S.Š.  Foto: Darios/Shutterstock