Orebić, turistički grad na Pelješcu

marina u orebiću
Marina u Orebiću, Foto: Neoneo13/Wikimedia

Na samom jugu Hrvatske nalazi se polutotok Pelješac koji je od kopna odvojen Malostonskim i Neretvanskim kanalom. Svoj veliki procvat doživio je nakon što je izgrađena cesta od Stona do Orebića. Kroz poluotok se proteže planinski lanac s najvišim vrhom Sv. Ilija na 961 metara, a jedna od ljepota su i obronci obrasli vinogradima.

Zaštitini znak poluotoka su čuvena vina među kojima je najpoznatiji dingač. Turizam u okviru kućne radinosti razvio se u nekoliko mjesta, u Trpnju, Žuljanima, Trsteniku, Prapratnom i Stonu. Daleko najpoznatije turističko mjesto je Orebić.

Orebić je mjesto pomorskih kapetana te vila koje su uspjeli sagraditi ploveći po raznim destinacijama u svijetu. U Pomorskom muzeju nalaze se makete brodova i slike jedrenjaka te arheološka zbirka. Uz franjevački samostan zanimljivo je i “kapetansko groblje”.

Vidikovac grada Orebića posebna je i jedinstvena prilika da doživite čudesan pogled na grad Korčulu i otok Mljet. Poznato je kako se Orebić nalazi preko puta grada Korčule, zbog čega se mnogi za dolazak na Korčulu odlučuju upravo preko Orebića. Vožnja trajektom traje oko 10 minuta.

Orebić je poznat kao grad s bogatom turističkom ponudom i lijepim šljunčanim plažama. Nudi zadovoljavajući smještajni kapacitet s hotelima i apartmanima. Orebić je savršen način da se neko vrijeme maknete od stresnog načina života i opustite.

Za sve koji vole aktivniji odmor rezervirano je planinarenje zahvaljujući markiranim planinarskim stazama na Svetom Iliji. Cijelo to područje obiluje mediteranskim biljkama. Za uspon na najviši vrh potrebno je oko 4 sata, pa je zato najbolje krenuti rano ujutro. Prije polaska dobro je kontaktirati HGSS i raspitati se kod iskusnih planinara o samom putu.

Osim planinarenja omogućeno vam je i pješačenje i vožnja biciklima po uređenim stazama. Uređene staze vodit će vas uz more te kroz razna mala i napuštena sela. To je najbolji način da upoznate mjesto gdje se nalazite.

Ako se želite samo odmarati odlučite se za jednu od šljunčanih plaža i uživajte u miru i tišini promatrajući istovremeno prekrasan grad Korčulu odmah preko puta.

Autor: S.Š. Foto: Neoneo13/Wikimedia