Vez na odjeći

vez na odjeći

Vezenje je nit koja povezuje sve žene svijeta u nekom periodu. U povijesti je bilo mnogo manje načina za ukrašavanje odjeće no što ih poznajemo danas. Umjetne boje bile su nedostupne i tkanina se uglavnom bojila prirodnim bojilima. Vez se nametnuo kao odličan način ukrašavanja i bio je uglavnom ženska zadaća.

Zanimljivo je koliko se ova vještina povezuje zapravo sa slikom žene kroz vrijeme. Žena koja veze odavala je dojam čistoće i čednosti. Čak su se i stvarale posebne radne grupe u kojima bi se žene okupila u krugu, pretresale događaje iz života i vezle. Čini se kao modernizirana verzija prahistorijskog sjedenja uz vatru, zar ne’? Stoga vez nije samo jedan običan ukras nego također jedan od načina na koji su se učvršćivali i društveni odnosi.

Na našem području vezom su se ukrašavali odjevni predmeti za posebne prilike, mnogo više no recimo posteljina ili kućanske tkanine. Mnogo vremena utrošeno je na vezenje finih motiva vunenim, svilenim, pamučnim ili lanenim nitima te u nekim područjima čak zlatnim i srebrnim nitima. Sve do kraja 19. st industrijske boje nisu bile dostupne te su vunene i svilene niti bojane prirodnim bojama stoga su tokom vremena sačuvani primjerci ove bogate baštine pomalo izblijedjeli i izgubili stari sjaj.

Danas je razvoj tehnologije i industrijalizacija, čiji je imperativ vrijeme je novac, uvela strojno vezenje koje višestruko ubrzava sam proces i ovakvi prekrasni vezeni komadi postaju dostupni širem sloju ljudi pošto njihova cijena pada.No mnoge se sa nostalgijom sjećaju bakinih ili prabakinih izvezenik komada odjeće koje ste možda i dobile u nasljedstvo. Ako niste bile te sreće popularnost i privlačnost vezene odjeće ne pada ni danas i slobodno možete odabrati među mnoštvom vezenih komada.

Ovo proljeće upravo je ono pravo kada možete izvući ove stare vintage komade ili se počastiti nekim novim i vezenim. Kako proljeće i buđenje života uvijek poziva na romantiku, tako su i ovoga puta vez i čipka, koja je zapravo vez oslobođen od okova tkanine, ponovo pronašli svojem mjesto na pistama i lagano ušetali u naše ormare i srca.

Kombinirajte vezene odjevne predmete sa neutralnim bojama. Puder roza boja breskve, naravno neizbježan zlatni i srebrni vez ili pak motivi iz svijeta flore i faune. Izvezeno cvijeće, ptice i vitice privlače poglede i čine svaku kombinaciju to više posebnijom.

Volite li da vaši bazični komadi ostanu neutralni vez možete prošetati recimo na torbi ili izvezenoj pašmini, kojom se možete ogrnuti ako vas prevari temperatura proljetni večeri. Svakako nabavite i jedne platnene tenisice sa izvezenim cvijećem i apsolutno ćete se naći u modnoj brzoj traci. Uživajte u ovom divnom ukrasu ovoga proljeća  pridružite se generacijama žena koje su već svijesne ljepote decentnog veza.

 Autor: L.K., Foto: moodfish/Sxc