Donje rublje za žene

donje rublje

Nosimo ga svakodnevno osim ako nismo možda na godišnjem odmoru sami u nekoj izoliranoj uvali kada na 10ak dana odlučujemo biti slobodne nesputane i palimo svoj metaforički grudnjak poput djevojaka u 60ima. No kako je sve započelo? Tko su bile prve žene koje su smatrale da samo prebaciti komad tkanine preko sebe nije dovoljno?

Prvi zapisi o ženskom donjem rublju dolaze iz 3000 pr. Kr. Egipćanke su prve prigrlile donje rublje. Nisu ga nosile ropkinje ili obične sluškinje već samo plemkinje i bogate žene i smtralo se znakom prestiža i luksuza. Krečanke su bile jako ponosne na svoje grudi i isticale su ih utiskivanjem torza u uske korzete.

Srednji vijek bio je mračno doba za svaku vrstu inspiracije ili užitka pa tako i za žensku figuru. Popularna je bila dječačka figura, a s njome i korzeti koji su skrivali obline.

Doba kraljice Elizabete vrtilo se oko figure pješčanog sata i žensku figuru je u korzetima sputavala rigidna metalne konstrukcija. Dekadentno 18.st sa Lujem XV. i XVI. donjeli su korzete koji postaju više vanjska odjeća no donje rublje i bogato su ukrašeni.

Iako se viktorijansko doba smatralo čednim to je ujedno i razdoblje u kojem je načinjen prvi korzet koji žena može obući i skinuti sama jer se veže naprijed. Prvi svjetski rat unio je velik preokret. Kako bi se uštedjelo na metalu vlada je zamolila žene da prestanu kupovati korzete. Kako su ujedno počele preuzimati poslovne uloge muškaraca koji su ratovali oni su postali neudobni i nepraktični.

Mary Phelps Jacob dosjetila se učiniti od korzeta ono što danas poznajemo kao moderni grudnjak. Tijekom vremena oni postaju udobniji i prilagođeniji našem tijelu te dobivaju oznake košarica.

Danas je donje rublje toliko više od običnog komada odjeće. Postoje velike modne kuće koje su u potpunosti čitav svoj rad posvetile ovom prikrivenom blagu. Svima su poznate spektakularne Viktorijine anđelice.

Prečesto podcijenjujemo dobar odabir donjeg rublja. Potrebno je pronaći ravnotežu između optimalne potpore, estetskog rješenja i prihvatljive cijene, kako će taj komad biti dosta u cirkulaciji unutar našeg ormara i biti često pran.

Kao svakodnevni odabir u kojem ćete se moći osjećati ugodno u školi, na fakultetu ili u poslovnom okruženju birajte meke komade od prirodnim materijala, koji će disati zajedno sa vašom kožom. Za nešto vatrenije planove možete eksperimentirati sa šarolikim spektrom. Lateks, čipka, jestivo donje rublje. Dajte mašti na volju.

Nemojte štedjeti na sebi i na ovim komadima tako bliskim koži. Znajući da nosimo privlačno donje rublje i ponašamo se drugačije.  Zanimljiva čipkana aplikacija na običnom pamučnom grudnjaku ili kvalitetne bokserice ili tange koje odgovaraju našoj figuri i veličini mijenjaju sve. Korak, pogled i gesta zrače dubokim samopuzdanjem i privlačnošću.

Autor: L.K., Ramon grosso dolarea/Shutterstock