Komiža, grad na otoku Visu

pogled na komižu
Pogled na Komižu, Foto: Ex137/Wikimedia

Grad Komiža se nalazi na otoku Visu, a smješten je na zapadnoj strani otoka i gleda na Komiški zaljev. Zbog neravnog terena (brdski masiv Hum), prostor nikad nije bio pogodan za poljoprivredni uzgoj pa su se stanovnici okrenuli ribolovu. U povijesti se grad Vis spominje prvi puta u 12. stoljeću, tada su benediktinci povrh današnjeg grada osnovali samostan svetog Nikole.

Ovaj samostan je i danas turistička atrakcija koju možete prepoznati po petobridnoj crkvi i zanimljivom zvoniku nastalom u 18. stoljeću. Uz samostan se danas nalaze vinogradi i staro groblje.

Već u 16. stoljeću postaje vodeće ribarsko naselje u Dalmaciji. U čast ribarima se ovdje svake godine, početkom kolovoza, održava Ribarska noć. Zaštitnik grada je sveti Nikola. Njemu se svake godine na Dan svetog Nikole prinosi jedan drveni brodić u znak zahvalnosti za sve spašene mornare i očuvane brodove.

Svjetski poznati brodovi, građeni u Komiži su gajete. Prepoznate su i na Svjetskoj izložbi EXPO, 1999. godine u Portugalu. Primjerke ovakvih brodova možete naći u Ribarskom muzeju kojeg obavezno morate posjetiti, dolazite li u Komižu.

Muzej je smješten u Kaštelu, izgrađenom u 16. stoljeću. Građevina svojim izdanjem dominira lukom u Komiži, a sa vrha tornja se pruža jedinstven pogled.

Onima koji se ne mogu zadovoljiti samo razgledavanjem i šetnjom na putovanjima, predlažemo da krenu na neki od ponuđenih izleta. U neposrednoj blizini otoka nalazi se Biševo. Na njemu su ostaci crkve svetog Silvestra koju je u 11. stoljeću dao izgraditi svećenik Ivan Grlić.

Uz ovu građevinu, na otoku se nalazi i Modra špilja, jedna od najvećih atrakcija u jadranskom moru. Poznata je po lomu sunčeve svjetlosti koji se događa svakoga dana između 11 i 12h.

Sladokuscima preporučamo da posjete neki od autohtonih restorana koji se nalaze u Komiži. Tamo možete kušati delicije, uglavnom spravljene od ribe i morskih plodova. Uz finu hranu, opustite se uz neka od viških vina poput Vugave ili Plavca.

Autor: M.T.  Foto: Ex13/Wikimedia