Olib, jedan od najnižih otoka

kameni zid na olibu
Kameni zid na Olibu, Foto: Matijaolib/Wikimedia

Na samoj granici Dalmacije i Kvarnera nalazi se mali otok zanimljivog imena Olib koji zapravo pripada sjevernodalmatinskoj skupini otoka, odnosno zadarskoj županiji. Pogledamo li povijest mjesta, možemo vidjeti kako je otok bio naseljen još u rimsko doba kada je postojao pod nazivom Aloep. Na zapadnoj strani otoka nalazi se najveća uvala Olib.

Ona je ujedno i luka, a tu možete doći pogledati poznatu kulu Kaštel izgrađenu u 17. stoljeću, dok se na istočnoj strani nalazi luka Slanica.

Olib je poznat kao jedan od najnižih otoka u zadarskoj skupini sa najvišim vrhom Kalac čija visina iznosi jedva 74 m. Olib je isto tako poznat kao otok sa izrazito bujnom vegetacijom te prostranim pašnjacima.

Osim prekarsne prirode, Olib je poznat i brojnim znamenitostima gdje treba ubrojiti Cukrov dolac, ponikvu koja se nalazi na južnom dijelu otoka, ograđenu masovnim suhozidima i brojnim stubištima koje djeluju poput amfiteatra.

Također preporučamo kulu Kaštel izgrađenu  u 16. stoljeću, ostatke crkve svetog Ivana na sjeveru Oliba, ostatke starokršćanskog samostana svetog Antuna Opata u uvali Banjve na jugu otoka.

Kao što vidimo velik je broj mjesta koje vrijedi vidjeti, a pored toga Olib nudi opuštanje na nekoj od svojih plaža, gdje ćete se moći opustiti u pravom smislu riječi.

Zanimljivo je spomenuti kako na otoku nema hotela, nego u ponudi možete birati između brojnih privatnih kuća koje sadrže apartmane, studia i sobe, što vjerujemo da će zadovoljiti istančane zahtjeve gostiju koji su s razlogom odabrali ovo mjesto za odmor.

Olib vam pored svoje okolice nudi tradicionalne proizvode Olibljana, a tu treba navesti maslinovo ulje, sir i vino u čemu ćete zasigurno uživati. Olib je idealno mjesto za sve one koji traže mir i bijeg od svakodnevne buke i gužve uobičajenih turističkih mjesta na našoj obali.

Foto: Matijaolib/Wikimedia