Sušac, mirno mjesto za odmor

Brod u Sušcu
Brod u Sušcu, Foto: Ivan T./Wikimedia

Sušac je zasigurno mjesto koje želimo odabrati kada se želimo udaljiti od gradske buke i ubrzanog života, kada se želimo maknuti od gužvi i civilizacije koja nam svaki dan uzima komadić po komadić unutarnjeg mira.

Hrvatska obala prednjači po broju mjesta gdje možemo pobjeći i sakriti se od svijeta i tehnologije, s tim da razlika postoji u tome kakva je prometna povezanost tih udaljenih mjesta sa većim središtima i naravno po broju sadržaja koji se nude, ali zasigurno ćete pronaći nešto baš po vašoj mjeri.

Sušac je zasigurno jedno od onih mjesta koje prednjači pred ostalim mjestima, a tome svakako doprinosi “nepovezanost” s ostatkom svijeta. Da ne dođe do zabune, Sušac nije neko misteriozno nedostupno mjesto ali svakako je dovoljno daleko da oni koji žele mir mir i dobiju.

Do Sušca je moguće doći brodicom Tina Furlana, poznatog kao jednog od najboljih poznavatelja ovog dijela arhipelaga. Cijena je naravno po dogovoru. Inače je povratni transfer organiziran iz Vela Luke i traje oko 1 sat i 45 minuta.

Sušac je inače otok smješten 23 nautičke milje od Hvara i 13 nautičkih milja zapadno od Lastova. Sušac je otok na kojem se stječe dojam udaljenosti i izoliranosti oko kojeg se pruža nepregledna pučina. Samo vi, more i nebo.

Sa sto metara na najvišoj točci otokom predsjeda svijetionik. Dao ga je sagraditi car Franjo Josip 1879. godine. Nalazi se na južnom dijelu otoka, gdje se litice obrušavaju u duboko i strmo more koje je izuzetno čisto i vidljivost je i do 30 metara. Svijetionik je jednokatnica koja sadrži dva četverokrevetna apartmana. Ako ste ove godine planirali nešto sasvim drugačije, evo ideje.

Bitno je spomenuti kako na otoku nema drugih stanovnika osim pastira i svjetioničara, iako je nekad davno ovdje živjelo čak 200 ljudi. Dakle što se tiče usluge, moramo napomenuti kako zbog udaljenosti od civilizacije ne postoji mogućnost opskrbe, stoga se preporuča opskrba u Veloj Luci prije samog polaska. Na Sušcu imate jedinstvenu priliku probati janjetinu s ražnja te naravno poznate morske specijalitete kao što su lignje, zubatci, jastozi.

Svi vi koji se odlučite na dolazak, naš savjet je da se dogovorite sa svjetioničarima o pripremi glavnih obroka, gdje imate priliku uživatu u friško ulovljenoj ribi. Naravno sve se odvija u dogovoru sa lokalnim ljudima.

Autor: S.Š. Foto: Ivan T./Wikimedia