Kako napraviti buket cvijeća

cvijeće u vazi

Proljeće i ljeto obiluje šarenim cvijećem i prekrasnim zelenilom. Ako imate na raspolaganju vrt i zasadili ste razno cvijeće, ali vam vaza nikako ne izgleda kao u časopisima, a i htjeli biste pokloniti nekome vlastiti buket, slijedite naše upute kako da to učinite.

Izbor cvijeća i zelenila

Buket možete napraviti uistinu od svih vrsta cvijeća, a najbolja vodilja neka vam je ono što volite vi osobno ili osoba kojoj namjeravate pokloniti buket. Cinije su izvrsno ljetno cvijeće, kao i ivančice i gerberi. Ruže su uvijek dobar izbor, a možemo ih naći u raznim bojama i oblicima. Zatim ljiljani, perunike i hortenzije. Prekrasni mirisi i zadivljujuće boje. Od zelenila je najbolje izabrati nešto neutralno, ali čvrsto što će dati strukturu i oblik vašeg buketa.

Vrpce

Da biste mogli učvrstiti vaš buket trebat će vam prikladne vrpce kao što su plastične vrtlarske ili obična špaga. Bitno je da je vrpca čvrsta. Ako želite, nakon što pričvrstite špagom ili nekom običnom funkcionalnom vrpcom, možete dodati ukrasnu vrpcu, satensku ili neku drugu dekorativnu koja vam se sviđa.

Celofan ili ukrasni papir

Da biste buket poklonili nekome trebali biste dodati celofan s vanjske strane buketa. Celofan je najbolji izbor jer je proziran i ne djeluje nametljivo dok može uvelike pridonijeti elegantnijem izgledu buketa. Možete buket omotati i nekom tkaninom ili ukrasnim papirom po vašem izboru, no ako buket umotate u papir, ukrasne vrpce zavežite preko papira i pripazite da se to dvoje poveže u cjelinu.

Postupak

Sada kad ste već upoznati s velikim dijelom što vam je potrebno za vaš buket, krenimo s postupkom. Pripremite papir, vrpce, cvijeće i zelenilo. Uzmimo na primjer grančice i listove magnolije, 5 crvenih ruža, 5 šarenih cinija i 3 velike ivančice. Odredite otprilike dužinu, odnosno visinu buketa i odrežite sve biljke jednako.

Sada je na redu slaganje. Krenimo s tri ivančice. Posložite ih jednu kraj druge i lagano držite rukom na sredini biljke. U sredinu stavite jednu crvenu ružu, dodajte cinije u krug oko ivančica i na kraju dodajte ostatak ruža.

Kada ste formirali cvjetni dio, na vanjski rub dodajte listove magnolije. Sve učvrstite vrpcom ili špagom. Sada uzmite papir i odrežite ga u visini buketa. Neka bude dvostruko dulji od onoga koliko vam treba da biste ga omotali. Razlog tome je što ćete ga morati saviti da biste dobili lijep vanjski pokrivač. Sada završite s dodavanjem ukrasne vrpce i buket je gotov.

Autor: J.S., Foto: Denise Kappa/Shutterstock