Razmnožavanje biljaka reznicama

reznice

Ne morate kupovati baš sve biljke koje vam se svide. Mnoge kućne biljke možete napraviti lisnim i stabljičnim reznicama. To je jako jednostavan postupak, a vi ćete biti još zadovoljniji gledajući ih kako rastu i razvijaju se, nego da ste ih kupili.

Zeljaste reznice se uzimaju u proljeće, a grmolike biljke zakorjenjuju se poludrvenastim reznicama koje se uzimaju nešto kasnije. Zeljaste reznice su uzimaju slično kao i drvenaste, ali kod zeljastih se uzimaju vrhovi novih izdanaka.

Nakon prvih znakova proljeća odrežite zeljaste reznice, ako ogranci otvrdnu tada je već kasno. Nakon toga ide isti postupak kako s poludrvenim reznicama. Pelargonije su poludrvenaste reznice i najbolje je početi s njima ako ste početnik jer se lako zakorjenjuju.

Ukrasna kopriva i vodenika su zeljaste reznice koje se ukorjenjuju u vodi. Staklenka se treba napuniti vodom, preko grla saviti komad žičane mreže ili upotrijebiti komad izbušene aluminijske folije. Reznica se odreže i umjesto u u zemlju, stavi se na žičanu mrežu ili foliju, a dio stabljike mora biti potopljen u vodu. voda s vremenom isparava pa dolijevajte vodu po potrebi, kada izađu korjenasti izdanci presadite reznice u posebne lončanice.

Afrička ljubica, lisnata begonija i sansevjerija mogu se razmnožavati lisnim reznicama. Da bi dobili reznicu cijelog lista, morate odrezati cijele listove s peteljkom. Ako su reznice četvrtaste, ne morate cijeli list utaknuti u kompost, nego razrežite list na četvrtine i svaku četvrtinu utaknuti u zemlju zasebno.

Za reznice koje su lisnate i imaju šiljate listove kao što imaju afrički jaglac, listove razrežite na dijelove i postupajte s njima isto kao s četvrtastim lisnim reznicama.

Neke biljke trebaju hormone za zakorjenjivanje dok neke biljke poput vodenike i transekantija mogu pustiti korijenje bez hormona. Poludrvenim reznicama će dobro doći hormoni za zakorjenjivanje. Ti hormoni mogu se naći u prahu ili tekućem stanju, a najčešće omogućuju brzo zakorjenjivanje.

Autor: S. G., Foto: Adisa/Shutterstock