Sumartin, najmlađe mjesto na otoku Braču

sumartin
Sumartin, Foto: Darios7Shutterstock

Na području najjužnijeg punta na otoku Braču smjestilo se najmlađe naselje. Nekada malo naselje na sjevernom dijelu sa skoro sedam kabela danas se raširilo oko svih obala otoka. Uz Supetar kao najveće naselje na otoku Braču, Sumartin je drugi važan ulaz na otok, a trajektnom linijom je povezan s Makarskom.

Promet je najgušći u ljeto kada na otok dolaze turisti iz svih krajeva kako bi se odmorili te oni koji namjeravaju nastaviti prema Bolu i Povljima. Stanovnici s istočne strane najviše koriste upravo ovu vezu kako bi najbrže došli do kopna. Upravo zbog toga je ovdje teško pronaći vez.

Mol je nedavno proširen s obje strane, a danas zauzima područje koje obuhvaća trajekt te ribarice. Lučica koja se nalazi pored ispunjena je mjesnim barkama, dok se između nalazi tek nekoliko vezova o kojima brigu vodi lokalno komunalno poduzeće.

Ako ste jedan od sretnika koji je uspio pronaći vez na spomenutom mjestu, iskoristite priliku i krenite posjetiti nekoliko poznatih lokacija. Franjevački samostan i zbirka jedan su dio ponude. Prošetajte cestom koja vodi do ulice starog gradskog trga, popijte kavu u hladovini Fauna, poznatog lokalnog kafića.

Nakon što ste se odmorili krenite put rta Sv. Roka i mjesnog groblja, a na obližnjoj plaži možete se i okupati. Kada ogladnite možete se nahraniti u jednoj od konoba uz vrhunske specijalitete otoka Brača.

Dobro je što je ponuda raznolika i što se izbor nije sveo samo na jednu konobu. Poslije ručka krenite u šetnju do mjesta Selaca. Radi se o poznatom staništu kamenara i pjesnika. Kako bi bili sigurni da se nećete izgubiti najbolje je pratiti zvonik velebne crkve Krista Kralja. On stoji kao pokazatelj svim putnicima.

Područje između Sumartina i Bola pusto je i lijepo. Ovdje se otok strmo spušta prema moru, a uglavnom je nenastanjen s padinama ispunjenim obnovljenim vinogradima. Plovidba od Sumartina do Bola iznosi četiri milje.

Autor: S.Š. Foto: Darios7Shutterstock