Brseč, rodno mjesto Eugena Kumičića

mjesto brseč

Brseč je malo mjesto pored Plomina smješteno na istočnoj obali Istre. Ono što je posebno kod ovog mjesta i zbog čega mnogi dolaze već duži niz godina je masivna Učka s jedne strane i prekrasno plavetnilo s druge strane. Radi se o mjestašcu koje je zadržalo srednjovjekovni duh sa svojim malim ulicama i prolazima.

Ovo simpatično malo turističko mjesto smješteno je na stijeni koja se uzdiže na 157 metara iznad mora. Nekoć davno Brseč je predstavljao važno mjesto i utvrdu, da bi se kasnije proširilo oko dvorca baš kao što se dogodilo s Mošćenicama.

Brseč obiluje brojnim povijesnim tragovima koji podsjećaju na nekadašnja vremena. Od znamenitosti treba izdvojiti Kaštel ili staru jezgru oko koje se kasnije razvilo naselje. Kuće koje se tamo nalaze složene su baš po uzoru na ostala primorska mjesta.

U blizini starih gradskih vrata nalazi se spomenik izgrađen u čast književnika Eugena Kumičića. Eugen je bio blizak prijatelj sa svjetski poznatim književnikom, Emile Zolom koji je proveo nekoliko dana u Brseču na poziv Eugena. Brseč je rodno mjesto Eugena Kumičića.

Vožnja prema Brseču predstavlja pravi doživljaj i jedinstveno iskustvo gdje se može uživati u pogledu na otoke Cres i Kvarnerski zaljev. Radi se o pogledu koji oduzima dah. Šetnja kroz uske ulice starog grada ostavlja dojam kao da se nalazite u Mošćenicama.

Arhitektura jednog i drugog mjesta je dosta slična, a kako su ta dva mjesta smještena jedno pored drugog, vrijedi ako ih oboje posjetite. Nakon što prođete stara gradska vrata doći ćete do malog trga s dva bunara.

Crkva Svetog Jurja je još jedna lokacija koja se ne zaobilazi, a datira iz 14. stoljeća s freskama iz 15. stoljeća. Crkva sv. Križa nalazi se izvan gradskih zidina.

Crkva sv. Magdalene nalazi se 140 metara visokoj stijeni iznad grada. Opustite se na jednoj od šljunčanih plaža i uživajte u restoranima kušajući specijalitete Istre.

Autor: S.Š., Foto: Aconcagua/Wikimedia