Plaže na Pagu

plaža na otoku
Plaža na otoku, Foto: .Elisa. /Flickr

Otok Pag popularno je odredište brojnih turista iz svih krajeva ne samo Europe nego i šire. Zahvaljujući Novalji s brojnim smještajnim kapacitetima, Zrće svake godine ugosti velik broj turista koji se ovdje dolaze zabaviti uz ljetne ritmove. Plaža Zrće je najpoznatija plaža na otoku zbog brojnih klubova koji ugošćuju poznate izvođače.

Osim Novalje i Zrća, Pag je poznat po raznim drugim atrakcijama od kojih su one prirodne na prvom mjestu. Od 24 naselja najpoznatija su Pag, Novalja i Lun. Pag je malo mjesto smješteno u zaštićenom zaljevu.

Novalja se nalazi na početku poluotoka Luna. Cijelo mjesto živi od turizma i ima najpoznatije plaže. Osim Zrća to je Caska, Straško, Planjka, Lokunje, Braničevica, Babe, Dubrovnik i Mali Dubrovnik te Stara Povljana. Caska se nalazi na području nekadašnjeg rimskog grada koji je nestao tijekom potresa u 4. stoljeću, a čiji se ostaci nalaze i na morskom dnu.

Otok Pag je poznat po brojnim pješčanim i šljunčanim plažama koje se smatraju najljepšim plažama na Jadranu, Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji. Otok Pag daleko je ispred ostalih kada su u pitanju skrivene uvale koje svakom gostu omogućuju opuštanje i izležavanje na suncu.

Svaka od tih uvala je kao stvorena za obitelji s djecom, jer se radi o šljunku kako na plaži tako i u moru. Kamenje je sitno i ugodno za hodanje, a roditelji se mogu opustiti dok im se djeca bezbrižno igraju u plićaku. Gužvi na plaži i nema toliko, jer su to ipak male uvalice koje ne mogu primiti puno turista.

Na otoku postoje tri plaže koje imaju plavu zastavu, što stoji kao dokaz čistoće mora. Plava zastava nalazi se na Planjku, plaža koja spada pod Staru Novalju, zatim na plaži Straško i Zrću. One ulaze u kategoriju najčišćih plaža na Jadranu.

Ljepotu plaža prepoznali su razni posjetitelji koji se upravo zbog toga vraćaju svake godine kako bi ostvarili svoj godišnji iz snova i odmorili se prije novih radnih pobjeda. Osim ljepote ove plaže nude i brojne sadržaje.

Autor: S.Š. Foto: .Elisa. /Flickr