Utjecaj blajha na kosu

plava kosa

Da blajh negativno utječe na kosu jako dobro znamo i vjerojatno ste mnogo puta to čuli i vidjeli. Ipak, za posvjetljivanje kose blajh je neizostavan kemijski spoj te se pomoću njega kosa može posvjetliti čak u 7 nijansi što je zaista zanimljivo.

Ako ste željni promjena i već se neko vrijeme dvoumite oko boje i želite se obojati u plavo, trebali biste znati neke detalje kako blajh zaista utječe na kosu i kako postupati s tako tretiranom kosom.

Imajte na umu da niti jedna boja za kosu kao što je to blajh nema tako štetni utjecaj. Zato je potrebno kosu tretirati s velikim oprezom.

Što više želite da vam se kosa posvjetli, jače je djelovanje blajha i time je automatski jače oštećenje kose. Blajh utječe na kosu tako da u potpunosti iz nje uklanja melanin koji je zaslužan za boju razarajući kotikulu vlasi u potpunosti, a kosu čini suhom i često dehidriranom.

Rezultat blajhanja je žuta kosa što je znak da je blajh došao do keratina-proteina koji je glavni dio svake dlake.

Dodatni vanjski čimbenici koji zatim negativno djeluju na blajhanu kosu su fen, pegla za kosu, različiti uvijači na struju te stalno češljanje.

Zato se preporuča što više izbjegavati navedene provocirajuće faktore kako bi se kosa mogla brže oporaviti i izgledati zdravo i njegovano.

Preporuča se što više uzimanje vitamina i minerala kroz voće i povrće te prirodne maske od meda za kosu. Odlična je i kamilica kojom možete ispirati kemijski tretiranu kosu.

Upotrebljavajte što više njegujuće maske koje imaju velik postotak vlage kako bi kosa dobila izgubljenju hidrataciju.

Prilikom blajhanja kose pripazite da blajh ne dolazi u doticaj s korijenom kose jer to može prouzrokovati ispadanje kose, različite rane, svrbeže i ispucano te perutavo tjeme.

Upravo zbog tih razloga, blajh se nikada ne nanosi na korijen kose!

Autor: A.B., Foto: domi79/Shutterstock