Kratki i korisni savjeti i trikovi za uređenje vrta

Uređenje vrta, Foto: Colette3/Shutterstock

U dugačkim, uskim vrtovima, izbjegnite efekat hodnika tako što ćete ih podijeliti u nekoliko manjih cjelina razdvojenih strehama ili bambusovim paravanima. Svaki dio možete drugačije osmisliti biljkama različitih boja i oblika i tako mu dati posebnu atmosferu, ili raznovrsne funkcije.

Na primjer, u jedan dio postavite stol i stolice, u drugi ligeštul. Drugo rješenje je postavljanje puteljaka, dijagonalno preko vrta, koji će voditi pogled sa jednog na drugi kraj i tako stvoriti osjećaj širine.

Uložite u vanjski grijač. Peći najbolje izgledaju u rustičnim i seoskim vrtovima, ali postoje i moderniji modeli koji se mogu uklopiti u druge stilove. Odaberite malu peć koju možete smjestiti na terasu ili plato.

Napravite ušuškani dio za sjedenje, sakriven od susjednih pogleda, pergolom obraslom puzavicama.

Proširite vrtne staze na bar metar širine ukoliko imate biljke koje se prelijevaju preko staze. Popločane staze odlično izgledaju, ali razmislite o šljunku ili škriljcu kao idealnim materijalima za izradu vijugavih stazica.

Ako je vrt kvadratnog ili pravokutnog oblika, izbjegavajte da puteljak postavite točno po sredini jer će tako izgledati nezanimljivo. Pomaknite ga u stranu, ili neka bude vijugav. Također, posadite neke više biljke kako biste sakrili ostatak vrta od pogleda i tako stvorili mističan osjećaj.

Unesite visinu i strukturu u vrt malim drvećem. Krošnje će osigurat prostor za ptice i korisne insekte. Za male prostore odaberite kompaktno drvo, npr. cvjetajuću  trešnju. Obavezno se prvo informirajte o visini i širini koju drvo može da dostigne.

Ako ipak želite visoko drvo kao zaštitu od susjednih pogleda, a koje istovremeno neće bacati prejaku sjenku na vrt, opredijelite se za srebrnu brezu.

Uvijek na kraj staze postavite neku fokusnu točku, na primer skulpturu ili veliku biljku, kako biste privukli pogled i naglasili prostor. Možete na kraj puteljka postaviti jezerce ili stol i stolice za odmor i ručanje.

Ne volite kosit travu? Zamijenite je djelomično ili u potpunosti šljunkom, kamenčićima ili usitnjenim školjkama ispod kojih ćete postaviti geotekstil koji suzbija korov. Dodajte neke vrtne skulpture, vrtne fontane, ali nemojte pretjerivati previše ukrasa izgledat će neuredno i prenatrpano.

Daske su lijepa podloga, ali zahtijevaju održavanje. Svake sezone ih premažite zaštitnim slojem.

Razmislite o postavljanju staze u mediteranskom stilu, koja uvijek lijepo  izgleda.

Neka prvi utisak bude veličanstven. Postavite velike tegle ili žardinjere sa drvcima ili grmićima pored ulaznih vrata.

Napravite minijaturno jezerce kako biste oživjeli nezanimljiv kut u vrtu. Ovakvo mjesto privući će životinjice, a omogućava i sađenje zanimljivih vodenih biljaka.

Leje gube na intenzitetu boje kako prolazi ljeto. Planirajte unaprijed i posadite neke kasno cvjetajuće biljke pored onih uobičajenih, ili posadite u tegli cvijeće koje ćete iznijeti kada vrt počne da posustaje.

U dno vrta postavite garnituru za sjedenje ili sjenicu. Odaberite neku prozračnu strukturu prije nego teške, masivne konstrukcije, i to u boji koja se slaže sa okolnim zelenilom.

Dodatna mjesta za sjedenje su uvijek dobrodošla, naročito kada imate više gostiju. Klupe sa prostorom za skladištenje ispod poklopca su vrlo korisne, kao i sanduci na koje možete da postavite jastuke.

Sprejom obojite drvene elemente u vrtu da biste dobili bojene akcente, ili ih ofarbajte u zeleno dok ih ne prekriju puzavice.

Dopustite djeci da odaberu svoje stolice i stolić. Tako će im šareni elementi učiniti boravak na otvorenom mnogo privlačnijim.

Učinite običan vrtni plato zanimljivijim tako što ćete postaviti šareni namještaj. Stolnjak u jarkim, veselim bojama unijet će  pozitivnu atmosferu, pogotovo ako ga uparite sa šarenim jastučićima za stolice.

Zvončići donose sreću, kažu stručnjaci za Feng šui. U svakom slučaju će zamaskirati zvukove automobila i napraviti atmosferu.

Ukrasite tegle i leje figuricama cvijeća i insekata na žicama ili štapićima.

Privatnost je veoma bitna, naročito ako na vaš vrt imaju pogled susjedi s viših katova. Ipak, visoko drveće će, osim pogleda, zakloniti i sunce, tako da preporučujemo izradu nadstrešnice preko koje ćete pustiti da izrastu ruže penjačice, loza ili klematis.

Upotrebite potporne elemente u obliku piramide ispod leja koje su u fazi rasta kako biste dobili bogatiji izgled dok se sasvim ne oforme.

Skrenite pažnju sa nezanimljivih zidova postavljanjem žardinjera i tegli s cvijećem. Posadite cvijeće u jarkim bojama, a za sjenovite prolaze odaberite bijele i svjetlo-ružičaste cvjetove.

Aromaterapija nije samo za kupaonicu. Mirisni vrt ima opuštajuće djelovanje na organizam. Ružmarin i lavanda su poznati po opuštajućim svojstvima, a mnoštvo je cvjetnica koje će mirisati tokom cijelog ljeta.

Održite viseće tegle svježim tako što ćete na dno postaviti stare tacne ili komad pvc vrećice. Ovo će spriječiti vodu da otiče. Zalijevajte ih svakog dana, a ako su na mjestima izloženim suncu i dva puta dnevno.

Trave su trenutno u trendu. U vrt unose boju, teksturu i eleganciju kada se povijaju na vjetru.

Namamite ptičice i druge životinjice postavljanjem hranilica i posudica sa vodom.

Držite velike jastuke za stolice u plastičnim kutijama koje će ih štititi od vlage kada ih ne koristite.

Ukoliko nemate vremena za održavanje zahtjevnih biljaka, posadite otporno žbunje koje će unijeti boju u vrt, a neće zahtijevati mnogo njege.

Kupite neke igre, npr. balote, ili pištolje na vodu za najmlađe.

Upotrebite reflektore da pažnju skrenete na neke fokusne točke u vrtu. Usmjerite ih na drvo od dna stabla, ili iza neke velike upadljive biljke kako biste naglasili njenu siluetu.

Stvorite svjetlucajući efekat tako što ćete provući nizove svjetiljki, npr. onih za novogodišnje jelke, kroz krošnje i grmove. Isključujte ih noću zbog svjetlosnog zagađenja koje može biti štetno po živi svijet.

Suncobran je neophodan za ljetne dane. Odaberite između platnenih i onih od trske ili bambusa.

Odvojite neki kutak u vrtu za najmlađe. Osigurajte im plastični alat i sjemenke otpornih brzorastućih biljaka kao što su suncokret, grah…

Upotrebite ogledala da optički uvećate mali vrt. Popularan trik je pravljenje luka od drvenih greda preko kojeg ćete pustiti da rastu ruže penjačice i slične biljke, a na njega postavite ogledalo koje će učiniti da izgleda kao da se vrt nastavlja kroz luk obrastao cvijećem. Podjednako dobro izgleda i oslikani zid.

Kada birate tegle, imajte na umu da one od porozne gline isušuju mnogo brže nego plastične. Zato im unutrašnjost obložite plastičnom vrećicom, koju ćete prethodno izbušiti kako bi višak vode mogao da otiče. Metalne tegle se brzo zagrijavaju, tako da u njih sadite biljke koje su otporne na toplinu i isušivanje, npr. juke ili aromatično začinsko bilje.

Na dno jezerca postavite specijalnu podvodnu svjetiljku koja će djelovati noću magično i privlačiti vas da boravite u vrtu.

Dajte starim stolicama nov izgled tako što ćete ih prefarbati u neku tamniju, jarku boju. Ofarbajte i presvlake specijalnim bojama za tekstil.

Vrtna ljuljačka je i dalje neizostavan element za lijena popodneva.

Ubacite u vrt opuštajući zvuk vode tako što ćete instalirati malu fontanicu.

Nabavite lijepu kanticu za zalijevanje. Tako će vam ovaj posao biti pravi užitak, a biljke će biti zahvalne na redovnom obroku.

Napravite teraco. On ne mora biti povezan sa kućom, naročito ako je bašta okrenuta prema sjeveru, a teraco je odmah pored kuće, jer će tada većinu vremena biti u sjeni i nećete u potpunosti iskoristiti sunčane dane. Zato odaberite neko sunčano mjesto za postavljanje ploča, i napravite kamenu stazicu koja do njega vodi.

Mala drvena kolica unijet će starinski šarm u svaki vrt. Na njih možete smjestiti tegle sa cvijećem.

Dekorativne skulpture životinja unijet će humor i boju u vaš vrt.

Zvono, ali ono pravo, dat će ulazu u vrt nostalgičnu notu.

Promijenite izgled kućici za alat tako što ćete je prebojati. Možete se opredijeliti za bilo koji dezen ili stil.

Prekrijte kućicu puzavicama.

Sklonite je od pogleda stabilnim paravanom na koji možete postaviti viseće tegle sa cvijećem ili ga obojite.

Oživite dosadne pločice ili blokove. Izvadite nekoliko, premažite malterom ležište, i u vidu mozaika utisnite izlomljene pločice u drugoj boji, školjke ili kamenčiće.

Uložite u dobar roštilj. Tokom ljetnih mjeseci ovo će sigurno biti najkorišteniji predmet u vrtu, a postat ćete omiljeni domaćin među svojim prijateljima.

Velike tegle sa biljkama koje lako uspjevaju i ne traže mnogo njege, kao što su npr. čuvarkuće, efektne su kada se izlože zasebno u sunčanim dijelovima vrta.

Foto: Colette3/Shutterstock