Med u prehrani trudnica

med

Svakodnevnim konzumiranjem meda, žene koje će tek postati majke savršeno pripremaju svoj organizam i tijelo, na trudnoću. Poseban značaj u trudnoći ima med, kako za majku, tako i za njen plod. Med je nezamjenjiva namirnica u trudnoći jer se sastoji od 180 sastojaka, koji su izbalansirani sve do savršenstva.

Kako bi se biološka funkcija trudnoće uspješno izvršila, vrlo je važna odgovarajuća prehrana. Prehrana u trudnoći mora biti potpuno prilagođena novom fiziološkom stanju. I zato je pčelinji med jedna od najidealnijih namirnica koja osposobljava organizam trudnice i jača njegovu vitalnost. Samo tako opskrbljen organizam može dobro funkcionirati u svim promjenama u trudnoći.

U prvim tjednima trudnoće su trudnice izložene mnogim tegobama, a ukoliko pomiješate med otopljen u mlijeku, vodi ili čaju, uspješno ćete djelovati na njih. Pod tegobama se misli na povraćanje, loše raspoloženje, mučninu i nepodnošenje jela.

Svojim dragocjenim sastojcima med obogaćuje organizam trudnice, te sprečava anemiju, poboljšava krvnu sliku i otklanja umor. Svemu tome posebno pridonose minerali i vitamini koji se nalaze u medu. Velika potreba za željezom u trudnoći je duplo veća, te se kreće od nekih 40 mg na dan. Zato je poželjno da trudnica uz redovitu terapiju željezom, konzumira i med.

Prosječan med sadrži oko 32 mg željeza, te su preporučene doze na dan 1,5 žlica – 3 puta na dan. Svaka trudnica ima veću potrebu za količinom vitamina C, E, D, K i A, a svi ti vitamini se nalaze u medu. Stoga se trudnicama stalno savjetuje da za vrijeme trudnoće konzumiraju med. Bilo bi poželjno i kada bi potpuno isključile šećer, te se umjesto čokoladom zasladile medom.

Trudnicama koje redovito konzumiraju med u trudnoći, trudnoća teče idealno, a majka ima puno manje trudničkih tegoba. Novorođenče koje izađe iz tijela trudnice koja je cijelu trudnoću konzumirala med, će biti zdravije i jače razvijeno.

Žene kojima prijeti pobačaj i ženama nakon spontanog pobačaja uzimanje meda, matične mliječi i peluda se jako preporučuje, jer će se zbog meda trudnoće lakše održavati, te će teći uredno. Konzumiranjem meda u trudnoći i za vrijeme dojenja poboljšavaju intelektualne funkcije djeteta, kao i postporođajnu depresiju.

Autor: A.Z., Foto: JirkaBursik/Shutterstock