Kako montirati i ugraditi kadu u kupaonicu

Ugradnja kade u kupaonici, Foto: Benjamin Haas/Shutterstock

Svejedno je hoćete li zamjeniti staru kadu novom ili tijekom izgradnje tavana i podruma postaviti novu kadu. Spretni majstori uradit će to sami. Mi ćemo Vam pokazati što je sve potrebno i kako se to radi.

Kod ugradnje kade postoje dvije mogućnosti: montaža na nogarima ili ugradnja nosačem od tvrde pjene. Nosač od tvrde pjene održava toplinu vode u kadi te je istovremeno podloga za nove pločice, dok na slici lijevo morate podzidati rub kade (npr. betonskim ciglama) kako biste ga mogli popločiti.

Potreban materijal: kada, armatura za dovod te tuš slušalica sa crijevom. Ako ste kupili metalnu kadu trebate kabel za uzemljenje sa steznim prstenom koji ćete spojiti na sustav uzemljenja u kupaonici.

Prije ugradnje kade spojite armaturu za gornji i donji odvod s odgovarajućim cijevima.

Kadu postavljate na ovaj način: nogare podmetnite pod kadu i gurnite ju do zida. Vanjski rub kade koji gleda prema zidu oblijepite izolacijskom trakom, koja služi istovremeno kao zvučna izolacija i brtvilo za fugu.

Priključite uzemljenje: kabel za uzemljenje (elektrokabel s izolacijom i bakrenom žicom od 1 mm) pričvrstite zateznim prstenom na metalnu spojku kade. Spojka mora biti od čistog metala kako biste spriječili nezgode prouzročene strujom. Drugi kraj kabla spojite pomoću zateznog prstena na metalnu cijev vodovoda.

Sigurnosti radi, za uzemljenje kade i tuš kade od čelika ili metala pozovite elektroinstalatera.

Podešavanje nogara:
Nogari su podesivi. Prednje nogare okrećite tako dugo dok Vam libela ne pokaže da je kada postavljena vodoravno.

Sada morate fiksirati nogare:
ogradite nogare cementnom bukom kako bi bili stabilni.

Odvodnim cijevima promjera 50 mm se spojite na glavnu odvodnu cijev. Nagib od 2-3 cm po kvadratnom metru sasvim je dovoljan. Naš savjet: Nanesite malo sredstva za pranje posuđa na kraj cijevi kako biste ju lakše gurnuli u brtvu.

Montirajte dovodnu armaturu: zatvorite ventil za dovod vode i zavinite zabrtvljene spojnice u zidni priključak. Spojnicu zavrnite tako da razmak između dvaju navoja odgovara priključcima armature (u večini slučajeva 155 mm za miješalice).

U vijčani sklop armature umetnite brtvilo i pričvrstite ključem na navoj priključka. Koristite ključ koji ima zaštitu kako ne biste ogrebali krom na armaturi.

Stavite odvodnu mrežicu i priključite crijevo tuš slušalice na slavinu.

Pričvrstite tiplama držač za tuš slušalicu iznad miješalice.

Ovako će izgledati Vaša kupaonica kad završite s postavljanjem pločica. U ovom je slučaju kada podzidana betonskim ciglama i nakon toga oblijepljena pločicama.

Foto: Benjamin Haas/Shutterstock