U čemu roditelji griješe u odgoju djece

greške roditelja u odgoju djece

Malo je vjerojatno da kao roditelj nećete napraviti niti jednu grešku. One su dio života pa tako i kod odgoja djece i u tome nema ništa loše, sve dok ih ne postanete svjesni i nastojite ne ponavljati. Zbog toga je dobro znati u čemu roditelji griješe u odgoju djece.

Koliko god neki to ne žele priznati, ali odgoj djeteta je isto tako posao u kojem ne postoji radno vrijeme, on ne poznaje vikende, blagdane i godišnje odmore. On je dio vašeg života 24 sata na dan i kao takav pun lijepih, ali i onih malo stresnih situacija.

Nema ništa loše priznati pogrešku dok se od nje može nešto i naučiti. Važno je kada jednom postanete svjesni pogrešaka da ih više ne ponavljate.

U čemu roditelji griješe u odgoju djece? Koje greške najčešće ponavljaju, a koje su im se možda jednom ili dvaput dogodile? Roditelji najčešće griješe kada se ne drže onog što su rekli ili ako svoje ponašanje mijenjaju svako malo, pa tako djetetu šalju zbunjujuće signale.

Trebali bi svaki put reagirati jednako i ako ste rekli da ćete ga kazniti kada se sljedeći put baci na pod tako što ćete odmah izaći van bez da ste mu išta kupili, onda se toga treba držati i biti dosljedan.

Bez obzira što želite dijete naučiti kako je važno biti vrijedan i pomoći kada je to god moguće, nije dobro opterećivati dijete s previše zadataka kako mu se već u najranijoj dobi ne bi zamjerile određene aktivnosti zbog kojih će kasnije u životu odbijati puno toga i neće htjeti ništa probati.

Iako treba biti strog i ne popuštati previše, nije dobro ni pretjerivati sa strogoćom. Dijete treba ponekad pustiti da samo nešto odluči iako to u tom trenutku i nije najbolje rješenje.

Svaki put kada dijete napravi nešto dobro pohvalite ga i nemojte uspoređivati s drugima. Roditelji griješe kada škrtare na pohvalama jer smatraju kako će tako razmaziti dijete.

Ako ne želite da vam mališan jednog dana odraste u nesigurnu osobu koja se boji reći što misli, budite uz njega što više možete i potičite ga u svemu za što pokaže interes, a što bi moglo biti dobro za njega.

Autor: S.Š., Foto: matka_Wariatka/Shutterstock