Hodalice za bebe

puzanje djeteta

Nekada su hodalice bile neizostavna pomagala za prve korake djece, a sada je njihova popularnost sve više u opadanju, čak se i ne preporučuju. I dok nekad malo tko nije imao hodalicu, kako bi bebi, ali i sebi olakšao, njihovo vrijeme popularnosti je odavno prošlo. U nekim zemljama je čak zabranjena proizvodnja i prodaja. Prednosti hodalica je mala, ona može mamama olakšati život i bebine prve korake, no daleko više ima nedostataka pa se sve manje roditelja odlučuje na kupovinu.

Sigurnosni stručnjaci i liječnici jako se protive korištenju hodalica. Hodalice zapravo bebama daju dodatnu brzinu, visinu i pristup mnogim opasnostima, a neka istraživanja su čak pokazala da je korištenje hodalice vrlo često uzrok nezgoda i ozljeda kod djece upravo zbog toga što je djeci iz hodalice sve dostupno.

Ako je beba započela sa svojim prvim koracima, ako je potom stavite u hodalicu postoji mogućnost da će doći do nazadovanja u napretku i vaše dijete može čak zaboraviti hodati ako mu se ne pruži potpora.

Omogućite svojem djetetu da osjeti kotrljanja, puzanja, igre na podu i upoznavanje s okolinom. Ako ga stavite u hodalicu to će mu biti onemogućeno. Jako malo hodalica je sigurno i napravljeno prema strogim standardima. Smatra se da korištenje hodalice čak može uzrokovati oštećenja kralježnice kod beba zbog neprirodnog položaja u kojem se dijete nalazi u hodalici.

Izbjegavajte hodalicu i što više vježbajte i igrajte se s djecom na podu. Hodalicom ćete vi kao roditelj biti manje opterećeni jer će vaše dijete pomoću hodalice raditi korake. No, pridajte mu više pažnje i posvetite mu vrijeme.

Igrajte se s njime na podu, jer kroz igru djeca će dobiti poticaj na kretanje. Ne zaboravite igre na podu, kotrljanja i puzanja jer ona potiču na prirodan položaj djeteta i pravilan razvoj, dok hodalica potiče na nepravilan položaj i spomenute moguće negativne posljedice djeteta.

Autor: M.Š., Foto: Chubykin Arkady/Shutterstock