Mokrenje u krevet kod djece

plišani medo na školjci

Mnogi roditelji se susreću s mokrenjem djeteta u krevet. Prvo što ih asocira kod tog problema je lijenost, no postoji mogućnost da dijete još uvijek nije razvilo potpunu kontrolu nad svojim mjehurom i da je to razlog što i dalje mokri u krevet.

Kao roditelj vi ste tu da mu pomognete i suočite s nastalim problemom. Nemojte imati prevelika očekivanja i kao roditelj očekivati da se vaše dijete makne s pelena vrlo rano. Nekoj djeci je potrebno određeno vrijeme da budu spremna. Ako ćete prisiljavati svoje dijete, a ono nije spremno, biti će previše opterećeno time i postoji mogućnost da će mokriti u krevet.

Djeca prestanu mokriti u krevet s 3 do 4 godine, dok se kod nekih mokrenje nastavi i kasnije.

Mokrenje se više događa kod dečkiju nego kod djevojčica. Ako vaše dijete nastavi često mokriti u krevet postoji mogućnost da je posrijedi neki poremećaj pa se obratite liječniku da procjeni.

Neka djeca često mokre u krevet i rijetko imaju “suhe” noći, dok druga djeca imaju više “suhih” noći pa odjednom počinju mokriti. Ako vaše dijete preko dana obavlja mokrenje uredno, a preko noći se ne može kontrolirati, nije potrebno da idete kod liječnika prije navršenih 7 godina života.

Kada se obratite liječniku za savjet i kontrolu, on će prvo napraviti detaljnu analizu urina i preispitati sve moguće uzroke mokrenja kod djeteta. Liječnik će zasigurno prepisati i lijekove za kontroliranje mokraće.

Morate biti strpljivi i ne smijete dijete previše opterećivati time, jer ako mu se pojavi određeni strah, stvorit ćete kontra efekt. Ako se djetetu javi strah obratite se psihologu. On će vam dati korisne savjete kako da pristupite svom djetetu kroz igru i naučite ga da ne mokri u krevet. Budite strpljivi i pažljivi i dijete će nakon nekog vremena imati mirne noći bez mokrenja. Važno je samo da ne vršite pritisak, kako sebi tako i svom djetetu.

Autor: M.Š., Foto: Gunnar Pippel/Shutterstock