Trikovi za lakiranje noktiju

trikovi lakiranja

Lakiranje noktiju ponekad zna biti zamorno, jer treba paziti da ne pređete lakom na kožicu, da se lak dobro posuši, prije nego išta idete raditi, itd. A to zna trajati, pa vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da lakiranje učinite jednostavnijim i bržim.

Prije lakiranja kožicu premažite vazelinom kako bi kasnije lakše skinuli lak. Vazelin će stvoriti zaštitiu između nokta i kožice, pa ćete nakon lakiranja bez problema maknuti pogreške. Umjesto vazelina, možete staviti na kožicu oko nokta i malo ljepila, koje ostavite da se stvrdne pa tek onda krenite s lakiranjem noktiju. Nakon lakiranja kada se lak posuši, lijepilo samo skinete s kožice.

Kako bi spriječili ljuštenje laka s noktiju, na nokte nanesite dva sloja base coat laka. Nanosite ga tako da prvi sloj nanesete samo na gornju polovicu nokta, a drugi sloj na cijeli nokat. Drugi sloj nanosite tek kada se prvi sloj base laka potpuno osuši. Na ovaj način lak na vašim noktima neće se ljuštiti.

Ukoliko ćete nokte lakirati nekim od lakova u boji, kao bazu nalakirajte prvo bijeli lak. Bijeli lak će pružiti laku u boji da se prikaže u pravom svijetlu, jer će prirodni nokti onemogućiti prikazivanje prave boje laka. Stoga ako želite imati pravu boju laka na noktima, prvo nalakirajte bijeli lak, a potom nanesite lak u boji.

Ukoliko želite crtati po noktima i problem vam predstavlja dominantna ruka, pomozite si debljom plastikom, tako da na plastiku nacrtate malo deblji dizajn koji ste željeli, a potom ga preslikate na nokat. Nakon što se crtež osuši na plastici, vi ga pažljivo sastružite u komadu, pa ga ljepilom za nokte zalijepite na nokat.

Za lakiranje noktiju u obliku polu mjeseca, možete si pomoći ljepljivim kružićima. Kružiće zaljepite na gornji dio nokta, tako da je pola kružića zaljepljeno na noktu, a pola na prstu, pa nalakirajte lak. Kada se lak dobro posuši skinite kružiće.

Ako želite nokte nalakirati u dvije nijanse laka, onda si možete pomoći selotejpom. Pomozite si tako da nalakirate prvu boju laka preko cijelog nokta, pa kada se taj lak u potpunosti osuši, na njega zaljepite selotejp u obliku kojem želite da se prva boja laka vidi. Tada preko cijelog nokta i selotejpa pređite sa drugom bojom laka i pričekajte da se u potpunosti osuši. Kada se lak posušio skinite selotejp i imati ćete dvije boje laka na noktima.

Pomoć kod lijepljenja sitnih dekoracija na nokat, može vam pružiti olovka za oči. Olovkom za oči tapnite na ukras pa ga smjestite na nokat gdje vam odgovara, time ćete izbjeći lovljenje prstima malih ukrasa i savršeno ćete ih uspjeti pozicionirati.

Za savršenu crtu francuske manikure može vam pomoći elastična gumica. Elastičnu gumicu smjestite na vrh nokta, tako da ostavite malo prostora između vrha nokta i elastične gumice, pa lakom obojajte taj dio nokta, kada ste gotovi maknite gumice i primijenite isti postupak na drugom noktu.

Možete i sami napraviti svoj lak sa bojom koju vi želite, tako da pomiješate sjenilo za oči i aceton za nokte. Napravite ga tako da stavite malo sjenila na žlicu u i njega umiješate par kapi acetona za skidanje laka, sve pomiješajte sa štapićem za uši i dobili ste lak za nokte.

Možete stvoriti i raznobojne šare na noktima, tako da u čašu vode kapnete lak po želji, pa u taj krug kapnete drugu nijansu laka. U dobivene nijanse umočite nokat pa ga držite tako par sekundi i stvorit će vam se razne boje na noktima.

Za prže sušenje laka na noktima, umočite nokte u ledenu vodu kojoj možete dodati i par kockica leda. Na taj način vaši nokti će se brže osušiti i biti spremni za daljnje aktivnosti.

Ako vam se lak oštetio prije nego se posušio, popraviti ga možete jezikom. Na oštećeni dio prislonite jezik, koji će zagladiti grešku na noktu. Ovaj trik koristite samo kada je to potrebno te pokušajte ne lizati svoje nokte prečesto.

Za skidanje laka šljokica s vaših noktiju, pomoći će vam aluminijska folija. Natopite vatu acetonom za skidanje laka, zamotajte ju oko nokta, pa oko nje zamotajte foliju. Pričekajte barem 5 minuta, pa skinite sve zajedno s prsta. Na ovaj način šljokice ćete skinuti bez problema.

Kako bi prije lakiranja noktiju pomiješali lak, da se boja ujednači, nemojte ga mućkati kako ne bi nastali mjehurići. Za miješanje laka upotrijebite obje ruke, tako da lak stavite između dlanova i da ga trljate tako da rukama radite smjerove naprijed nazad, na taj način ćete dobro promiješati lak, a da se pri tom neće napraviti mjehurići.

Ako ne možete otvoriti lak za nokte, pomoći si možete vrućom vodom i čašom. U čašu ulijte vruću vodu, pa lak okrenite naopačke i u vruću vodu stavite poklopac koji ne možete otvoriti. U vodi neka bude samo poklopac, i neka stoji tako barem 5 minuta, pa ga izvadite. Na taj način lak ćete bez problema otvoriti. A za sprječavanje nastanka ovog problema, prije zatvaranja laka, na rub otvora namažite malo vazelina.

 Autor: A.Z., Foto: coka/Shutterstock