Kako se riješiti zanoktica

Zanoktice

Zanoktice su problem koji može prerasti u ozbiljne infekcije ako se ne tretiraju pravilno. Muškarci su imali više problema sa zanokticama nego žene zbog neudobne obuće, ali danas više pogađaju i žene zbog neudobnih i uskih cipela. Pogotovo onih koji se sužavaju na području prstiju tj. takozvanih ”špic” cipela. Napisat ćemo par savjeta kako se možete nositi s njima kako ne bi prerasle u velik problem.

Poznato je da nokat raste brže nego okolna kožica na prstima te zbog toga on može urastati u okolno meso i prouzročiti tegobe kao što je bol, crvenilo, natečenost i na posljetku curenje gnojne ili prozirne tekućine, a nekada i krvi. Palac na stopalima posebno je osjetljivo područje jer se prvi iritira neudobnom obućom, te na njega moramo obratiti posebnu pažnju.

Kako možete pomoći svojim noktima da ne urastaju?

Prvi korak je biranje kvalitetne obuće, pravilnog broja koji vam odgovara, a ne smije biti ni preuzak. Birajte odgovarajući model. Higijena je također bitna, a svakodnevno možete i umakati noge u slanoj vodi koja će izliječiti eventualne infekcije. Nokte nemojte rezati zaobljeno nego ravno što će pomoći da nokti ne urastaju u prste.

Nemojte rezati kožicu oko nokta jer to može samo pogoršati situaciju sa zanokticama. Tako se miče kožica koja je zapravo obrambeni zid kako bakterije i razno razne infekcije ne bi pogodile naše nokte. Bolje rješenje je da ju pogurate drvenim štapićem i pričekate da nokat naraste.

Važan korak u njezi protiv zanoktica je i hidratizacija. Kreme i losioni će pomoći da vam nokti i kožica budu nahranjeni i meki, te je manja vjerojatnost da ćete imati problema sa zanokticama. Birajte nemasne kreme za kožu preko dana, a preko noći su najbolje masti koje su bogate i koje na neki način služe kao noćni tretman koži. Jedan od jeftinijih noćnih tretmana je vazelin koji možete lako nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama.

Važan korak kod zanoktica na rukama je i nošenje rukavica tijekom obavljanja kućanskih poslova kako ih agresivni proizvodi za čišćenje ne bi isušili i pogoršali stanje, a još gore, da ne bi prouzročili pucanje kože i stvaranje rana. Također pripazite da ne skidate lak prečesto jer aceton jako isušuje površinu nokta, te će oni biti krhki i lomljivi.

Autor: M. D., Foto: Iryna Rasko/Shutterstock