Trajna ondulacija kose

trajne kovrče

Kovrčava njegovana kosa privlači poglede. Odaje dojam nježnosti i krhkosti, djetinje razigranosti i “tek sam ustala” izgleda. No ako vas je priroda obdarila ravnom teškom kosom vjerojatno i kada uložite vrijeme i trud za prekrasne kovrče, one ne potraju duže od dan, dva. Volite li varirati između ravne i kovrčave kose i dalje preporučamo uvijače i figarno no, želite li uvijek biti zamotane u kovrče postoji rješnje.

Trajna ondulacija noviji je tretman kose koji je počeo izvoditi A.F. Willat 1934. nazvavši je “tehnika  hladnih kovrča”. Tehnike i metode dalje su se razvijale i stvorile od trajne ondulacije pravi hit u frizerstvu. Želja za kovrčanjem prisutna je od pamtivjeka, pa kako je trava uvijek zelenija sa druge strane ograde, svoju kosu su počele kovrčati već Egipćanke.

One bi kosu premazale blatnom mješavinom, zatim je omatale oko štapića i ostavljale da se suši na suncu kako bi se kovrče zadržale. Današnji programi idu nešto dublje u srž vlasi. Trajna ondulacija funkcionira na način da prekida unutarnju strukturu kose, koja je kod svakog tipa ponešto drugačija i namatanjem oko uvijača preoblikuje pokidane veze unutar svake pojedine vlasi.

Kosa bi trebala biti svježe oprana jer su tada ljuskice na površini vlasi malo podignute i omogućuju lakše prodiranje ondulacijskog preparata. Funkcija ondulacijskog preparata je mijenjanje keratina i slamanje sumpornih veza unutar vlasi. Kada je sva kosa namotana pušta se da djeluje neko vrijeme kako bi preparati obavili svoj posao.

Po završetku procesa na kosu se stavlja neutralizator sa visokim sadržajem kisika koji zatvara prekinute veze i stvara trajnu valovitost. Rezultati će varirati ovisno o tome koliko vam je kosa tretirana prije, je li u potpunosti zdrava i koji je vaš prirodni tip kose. Naravno, ako imate sklonost kovrčanju pri npr. većoj vlažnosti zraka finalni rezultat će biti trajniji no kod nekoga sa oštrom ravnom kosom.

Sljedećih nekoliko dana kosa će biti posebno osjetljiva. Biti će potrebno oko 48 sati da se keratin vrati na predhodnu čvrstoću pa s kosom postupajte pažljivo. Nemojte je pregrubo četkati, vezati u čvrsti rep ili prati agresivnim šamponom.

Nakon što ste dobili željenu frizuru trebali biste slijediti neke savjete kako bi je održali postojanom što je duže moguće. Uvijek koristite češalj sa široko razmaknutim zubcima a ne guste četke koje će razbiti kovrče. Koristite šampone i regeneratore koji su posebno namjenjeni tretiranoj kosi. Kada god je moguće ostavite kosu da se suši prirodnim putem bez intenzivne vrućine sušila za kosu. Slijedite li sve ove savjete u svojim sjajnim kovrčama moći ćete uživati sljedećih 3 do 6 mjeseci.

Autor: L.K., Foto: rockey/Shutterstock