Tinktura od imele

imela kao lijek

Odlično prirodno rješenje za osobe koje pate od alergije ili imaju oslabljen imunitet je tinktura od imele, koja osim povoljnog djelovanja na otpornost organizma i imunosni sustav potiče rad žlijezda probavnog sustava.

Ljekovita svojstva imele

Imela pospješuje izmjenu tvari u organizmu zbog pojačanog djelovanja žlijezda probavnog sustava, a blagotvorno djelovanje pruža i kod mučnine, nepravilnog rada gušterače, kroničnog zatvora i izlučivanja žući.

Puno je dobrobiti koje imela ima na zdravlje. Tako pomaže ustabiliti niski ili visoki krvni tlak te uravnotežiti krvožilni sustav čiji su najčešći pokazatelji migrene, vrtoglavica i zujanje u ušima. Stabilan protok krvi pomaže i kod krvarenja iz pluća, jakih i bolnih menstruacija i povraćanja krvi.

Povoljno djeluje na kardiovaskularne probleme i pomaže kod dijabetesa te spriječiti bolesti srca koje su uzrokovane starošću. Preporučuje se i kod osoba koje su podvrgnute kemoterapiji jer olakšava bolove i smanjuje nuspojave kemoterapije, a pomaže i onima koji imaju kronično oslabljen imunološki sustav.

Koristi se i za liječenje raka, a prilog u tome idu brojne studije koje su pokazale da viskotoksini koji se nalaze unutar biljke pomažu rastvoriti staničnu membranu te tako uništiti stanice raka.

Unutar biljke nalaze se i lektini koji djeluju citostatski te tako pomažu zaustaviti rast zloćudnih stanica.

Kako se pravi tinktura od imele

Izrada tinkture od imele je jednostavan proces za koji je potrebna staklena teglica za pripremu tinkture, alkohol i osušeni biljni materijal.

Za tinkturu imele je potrebno 70% alkohola, bočica od tamnog stakla za pohranu, čaj od imele i staklena tegla za pripremu. Staklenu teglu je potrebno napuniti sušenim biljem, a imelu se ne smije previše slabiti nego ju rahlo popuniti u teglu skoro do samog vrha.

Biljni materijali se trebaju preliti alkoholom na način da ostane malo prostora između alkohola i poklopca. Zatim se tegla čvrsto zatvori i odloži na tamno mjesto 3-4 tjedna te se svakih nekoliko dana promućka sadržaj tegle.

Kada postanete zadovoljni mirisom tinkturu je potrebno procijediti kroz višestruko preklopljenu gazu i pohraniti u veću bocu od tamnog stakla kako bi se očuvala kvaliteta pripravka.

Doziranje je jednostavno, a za odrasle osobe se dozira tako da se ne savjetuje piti više od 3 puta na dan, a pije se na način da se u čašu soka, vode ili čaja ukapa oko 15 kapi i brzo se popije. Djeci se savjetuje unositi 10 kapi na dan.

Nakon što se popije 50 ml tinkture od imele potrebno je napraviti pauzu od nekoliko tjedana, najbolje oko mjesec dana kako bi se organizam mogao u potpunosti oporaviti, a nakon toga će tinktura ponovo jače djelovati.

Autor: A.Z., Foto: Bernd Haynold/Wikimedia