Kako spriječiti upalu uha

Začepljeno uho

Zahvaljujući osjetilu sluha možemo lakše komunicirati s drugim ljudima i slušati zvukove iz okoline, ali sluh i zdravlje ušiju nisu važni samo zbog toga – potrebni su nam i zbog održavanja ravnoteže. Stoga je važno ne podcjenjivati bol koja se javlja u ušima jer je ona obično znak da postoji neki problem.

Svaka osoba koja je nekada u životu imala problema s uhom zna kako osjećaj boli koji se javlja u uhu nije nimalo ugodan. Jedan od problema s kojim se često suočavamo kada je u pitanju zdravlje naših slušnih organa je upala uha. S obzirom na građu ušiju, razlikujemo tri vrste upale uha, a to su upala unutarnjeg, srednjeg i vanjskog uha.

Ako želite saznati koji su uzroci i simptomi upale uha te kako je možete spriječiti, u nastavku slijedi nekoliko korisnih informacija.

Uzroci upale uha

Prevencija i liječenje upale uha razlikuju se ovisno o vrsti upale, stoga je važno prije poduzimanja bilo kakvih mjera prvo utvrditi o kojoj vrsti se točno radi.

Upala unutarnjeg uha

Upala uha ili labirintis najčešće je posljedica virusne infekcije, javlja se nakon infekcije gornjih dišnih putova, a ostali uzroci mogu biti trauma glave, upala srednjeg uha, meningitis, tumori i određeni lijekovi. Simptomi upale srednjeg uha su vrtoglavica, zujanje u uhu, mučnina i povraćanje, slabljenje sluha i poremećaj ravnoteže. Ako uočite bilo koji od ovih znakova trebate se obratiti liječniku kako bi vam propisao odgovarajuću terapiju.

Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha ili otitis media je upala bubnjišta, dijela uha koji je smješten iza bubnjića i koji je sastavljen od sitnih koščica. Može se javiti kod osoba bilo koje životne dobi, ali ipak se češće javlja kod djece. Simptomi upale srednjeg uha su povišena tjelesna temperatura, bol u uhu, slabljenje sluha, gnojni iscjedak iz uha u slučaju puknuća bubnjića te neprekidni plač, ako se upala javi kod male djece.

Kod upale srednjeg uha može doći do određenih komplikacija. Osim oslabljenog sluha, što može potrajati i do 30 dana nakon upale, može doći do probijanja bubnjića. Perforacija će u većini slučajeva zacijeliti sama, ali ako ne dođe do spontanog zacjeljenja, bubnjić se zatvara operativnih zahvatom.

Ako upala srednjeg uha ne prolazi ni desetak dana nakon upotrebe antibiotika, a uz to su prisutni i bol iza uha, crvenilo ili kvržica, moguće je da se radi o mastoiditisu, odnosno upali kosti koja je smještena iz uha, a do nje dolazi zbog loše liječene upale srednjeg uha.

Upala vanjskog uha

Do upale vanjskog uha dolazi onda kada se upali koža kojom je obložen zvukovod – kanal koji vodi do bubnjića. Uzrok je najčešće bakterijska infekcija, ali u nekim slučajevima razlog može biti i gljivična infekcija. Upala srednjeg uha najčešće se javlja kod plivača, a voda koja se zadržava u zvukovodu dodatno pogoršava upalu.

Upala vanjskog uha se također može javiti i zbog iritacije zvukovoda uzrokovane nepravilnim čišćenjem ušiju štapićima, kao i za vrijeme toplijih razdoblja, kada su prisutne veće količine znoja i vlage u zvukovodu.

Uslijed nakupljanja voska ili cerumena u vanjskom dijelu zvukovoda može doći i do gubitka sluha, ali riječ je samo o privremenom ili konduktivnom gubitku. Uz nakupljanje voska, najčešći razlozi za gubitak sluha su upala srednjeg uha, čir u vanjskom uhu, razlika u vanjskom tlaku i tlaku u srednjem uhu te Menierova bolest. Menierova bolest je poremećaj unutarnjeg uha tijekom kojeg dolazi do vrtoglavice koju prati zujanje u ušima, povremeni gubitak sluha i osjećaj punoće u uhu.

Upala uha kod djece

Oko 90% djece do dobi od 6 godina barem jednom preboli upalu uha, pa je većina roditelja itekako upoznata s činjenicom da su infekcije srednjeg uha jedna od najčešćih bolesti koje se javljaju kod dojenčadi i male djece. Upale uha kod djece izazivaju bol, a kod roditelja zabrinutost, ali one postanu manje učestale u školskoj dobi.

Upala uha se kod djece najčešće javlja za vrijeme prehlade, a dodatni problem nastaje ako je dijete premalo i još uvijek ne zna dobro pričati pa prepoznavanje simptoma može biti otežano. Ipak, postoje uočljivi simptomi pa tako djeca s upalom uha mogu biti razdražljiva, nervozna i imati povišenu tjelesnu temperaturu. Ostali simptomi upale uha kod djece su osjećaj vrtoglavice, gubitak apetita i poremećaj ravnoteže.

Iako su sva djeca podložna upalama uha, kod nekih je rizik izraženiji. Tako su upalama skloniji dječaci, djeca koja pohađaju vrtić, djeca koja su izložena duhanskom dimu i djeca čija su braća i sestre imale isti problem ili u čijoj obitelji postoje slučajevi alergija, astme ili ekcema.

Kako možemo spriječiti upalu uha

Postoji nekoliko načina kako možemo spriječiti upalu uha. Ako želite spriječiti da dođe do upale, u slučaju da ste prehlađeni trudite se nježno ispuhivati nos. Ispuhujete li ga prejako, može se dogoditi da potisnete bakterije koje su se nalazile u sinusima u srednje uho i tako povećate rizik od razvoja upalnog procesa.

Jeste li znali da učestale upale mogu biti znak alergije na hranu? Obično se radi o pšenici, mliječnim proizvodima, kukuruzu, narančama i kikirikiju. Bilo bi dobro kada bi spomenute namirnice na nekoliko tjedana izbacili iz prehrane kako bi mogli utvrditi postoji li povezanost između upalnog procesa i određene hrane.

Ako ste inače skloni upalama uha, dok plivate ili se tuširate uvijek nosite čepiće za uši. Možete birati između silikonskih i voštanih čepića koji će se oblikovati prema vašem ušnom kanalu.

Svaki put nakon plivanja, kupanja u kadi ili tuširanja, dobro posušite uši. Sušilo za kosu namjestite na najmanju temperaturu i usmjerite topli zrak prema uhu. Držite sušilo 15 sekundi i pazite da je udaljeno od uha barem 30 cm.

Ono na što također treba pripaziti je da ne gurate štapiće za uši previše duboko i da ne uklanjate sav cerumen iz ušiju jer je njegova zadaća da štiti unutarnje uho od vlage.

Prevencija upale uha kod djece

Ne možemo u potpunosti spriječiti pojavu upale uha kod djece, ali možemo smanjiti rizik ako dijete ne izlažemo duhanskom dimu jer kod djece koja su mu izložena postoji veća vjerojatnost od nastanka upale, a i ozdravljenje će trajati dulje.

Preporučuje se dojiti djecu što dulje jer kod dojenčadi koja se hrani na bočicu postoji veća vjerojatnost od nastanka upale uha nego kod djece koja su dojila barem 4-5 mjeseci.

Kod djece koja idu u vrtić postoji veća šansa da će dobiti upalu uha, a što je više djece u vrtiću, veće su šanse da će kod djeteta doći do prehlade, koja onda može dovesti do upale uha. Ako imate dijete koje je spremno za vrtić, pokušajte naći neki manji ako je to moguće.

Kako liječiti upalu uha

Ako preventivne mjere nisu bile dovoljne i ipak dođe do upale uha, ona se može liječiti na sljedeće načine. Akutna upala srednjeg uha u većini slučajeva se povlači sama, bez poduzimanja nekakvih posebnih mjera. Ali oko ona potraje, liječi se antibioticima ili analgeticima. Iako antibiotici mogu pomoći da simptomi brže nestanu i da ne dođe do trajnih oštećenja u uhu, njih treba maksimalno izbjegavati, odnosno koristiti ih samo u slučaju jako velike opasnosti.

Kronična upala srednjeg uha liječi se redovitim čišćenjem zvučnog kanala i pažljivim uklanjanjem tkiva koje se stalno stvara. Uz to se lokalno primjenjuju kortikosteroidi i antibiotici.

Kod upale vanjskog uha liječenje se provodi tako da se oboljeloj osobi očisti zvukovod i daju antibiotske kapi za uši. Bol se može ublažiti i eliminirati analgeticima i primjenom toplih obloga, a ako se upala proširi na ostale dijelove uha, liječnik može propisati antibiotike.

Liječenje upale unutarnjeg uha podrazumijeva primjenu antivirusnih lijekova i antibiotika te terapiju protiv mučnine. Lijekovi se ne primjenjuju lokalno, zato je važno ne umetati ništa u uši, osim ako vam to liječnik ne kaže.

Prirodni lijekovi za upalu uha

U slučaju blažih upala uha prije nego potražite liječničku pomoć možete isprobati neke od sljedećih metoda i lijekova. Jedan od djelotvornih prirodnih lijekova je maslinovo ulje, a ono je posebno učinkovito kod začepljenog uha. Lagano zagrijte maslinovo ulje, a zatim dodajte nekoliko kapi u bolno uho. Ulje ćete ukloniti nakon desetak minuta, a ako želite postići još bolji učinak, ulju možete dodati veći komad češnjaka dok ga zagrijavate. Budite oprezni kako češnjak ne bi zapeo u uhu.

Ako se borite sa začepljenim uhom, pogledajte video sa savjetima za rješavanje tog problema:

Jedan od najpoznatijih prirodnih sastojaka za liječenje uha je sok čuvarkuće. Svježi list čuvarkuće možete zdrobiti i koristiti kao oblog, a isto tako možete izdvojiti sok i ukapati ga u uho. Ako se odlučite za kapanje soka u uho, nakon primjene ostanite ležati neko vrijeme kako tekućina ne bi odmah iscurila iz uha.

Topli oblozi mogu ublažiti bol koja se javlja zbog upale uha pa tako možete potopiti ručnik u toplu vodu, dobro ga ocijediti i zatim držati na bolnom uhu sve dok se ne krene hladiti.

Određeni položaji u kojima spavate mogu pogoršati stanje i uzrokovati još jače bolove, ali postoje i položaji u kojima ćete manje osjećati bol. Nastojte spavati tako da se bolesnim uhom ne naslanjate na jastuk, a možete dodati i nekoliko jastuka kako bi glava bila na povišenom položaju, što ubrzava lučenje sluzi i tekućine iz uha.

Kada treba posjetiti liječnika

Upala uha nije hitan slučaj, ali kada su u pitanju djeca, liječniku se treba obratiti u sljedećim situacijama:

  • ako uočite gnojan ili krvav iscjedak iz uha,
  • ako dijete povlači uši i ne reagira na zvukove, a to stanje potraje dulje od jednog dana,
  • ako se dijete žali na pritisak ili bol u uhu koja traje dulje od jednog dana i popraćena je povišenom tjelesnom temperaturom.

Pedijatar pregledom može otkriti je li u srednjem uhu prisutna tekućina, ali ne može sa sigurnošću utvrditi je li ona inficirana i je li uzrok infekcije bakterija ili virus. Zato će uz pomoć dodatne anamneze i informacija koje ćete mu vi pružiti postaviti odgovarajuću dijagnozu.

Ako i sami dobijete upalu, liječniku treba otići nakon što bolovi u uhu potraju nekoliko dana i ako se javi visoka tjelesna temperatura. Liječniku treba reći ako postoji iscjedak iz uha, ako vas boli dok žvačete ili ste osjetili iznenadnu oštru bol jer takva bol može biti znak puknuća bubnjića.

Autor: A.V., Foto: Chris Niemann/Shutterstock