Prirodni dezodorans koji funkcionira

lavanda i ulje
Lavanda i ulje, Foto: viki2win/Shutterstock

Sve žene žele i vole lijepo mirisati. Kako bi što duže zadržale svježinu, biraju dezodoranse koji sprječavaju neugodne mirise i njihovo širenje. Dezodoransi su, uz parfeme, najveći spasitelji tijekom napornog i užurbanog dana. Za razliku od antiperspiranta kojem je jedina zadaća da sprječava znojenje, dezodorans sadrži cvjetne note zbog čega ima ugodan miris, a ujedno ne zatvara pore i dozvoljava koži da diše.

Naime, sami sastojci u dezodoransu ne sprječavaju proces znojenja, već samo neutraliziraju bakterije. Dezodorans se počeo proizvoditi već u 11. stoljeću, dok je na tržište stigao stoljećima kasnije, 80-ih godina 19. stoljeća u Americi. U Europi se počeo prodavati tek 1958. godine.

Može se nabaviti u svakoj trgovini, no bez obzira na to, mnoge žene počele su same raditi prirodne dezodoranse. Ukoliko biste i vi htjeli napraviti prirodni dezodorans, a ne znate kako, uz naše savjete to vam više neće biti nepoznanica.

Prirodni dezodorans je zasigurno mnogo bolja i zdravija opcija jer ne sadrži opasne i umjetne kemikalije koji samo štete vašoj koži. Prirodni dezodorans također ne sadrži alkohol jer dodatno isušuje pa nije dobar za suhu kožu, kao ni umjetna bojila koja mogu izazvati razne iritacije i promjene na koži.

Za pripremu vlastitog dezodoransa možete koristiti maslinovo ulje, vosak, cimet, sodu bikarbonu, eterična ulja, limetu, čaj i slično. Lavanda, soda bikarbona te čaj hidratizirat će vašu kožu.

Eterična ulja lavande, limete, cimeta ili ružmarina podarit će dezodoransu nježan i osvježavajući miris koji će trajati satima. Gustin uglavnom služi za upijanje, dok vosak dodatno njeguje kožu i čini je osjetno mekšom.

Priprema dezodoransa vrlo je jednostavna. Miješajte neke od navedenih ili sve sastojke dok se ne sjedine u kompaktnu smjesu, a zatim tu istu smjesu premjestite u staklenku. Dobro je zatvorite i ostavite nekoliko sati. Nakon što se zgusne, smjesu stavite u hermetičku ambalažu kako dezodorans ne bi došao u dodir s vlagom.

D.Š.  Foto: viki2win/Shutterstock