Kako naučiti dijete da spava samo

dijete kod kreveta

Ako ste čvrsto odlučili da je došlo vrijeme da vaše dijete napokon spava samo u svom krevetu, morate biti spremni da neće biti lako provesti odluku u djelo. Kako postići da dijete spava samo u svom krevetu, te na što se morate pripremiti, donosimo u nastavku.

Za početak odvikavanja od spavanja s vama se trebate pripremiti na jedan teži period, u kojem ćete i vi sami imati osjećaj krivnje, zbog suza i moljakanja vašeg djeteta da ostane spavati s vama u krevetu, pa barem još malo.

No, kada dođe do toga, samo budite jaki i pripremite se na to. Čim tu prvu stepenicu prođete sve će biti lakše. Normalno je i puno zdravije da svatko spava u svome krevetu, a miran i potreban san moguće je postići jedino samostalnim spavanjem u svom krevetu. Neka vam u teškim trenucima to bude u glavi, jer je to stvarno najzdravije za vaše dijete.

Ako vaše dijete jako teško proživljava odvajanje u svoj krevet, pokušajte mu olakšati tako da slijedite ove korake:

  • spavajte prvu noć pored kreveta svog djeteta
  • drugu noć spavajte malo dalje od kreveta i tako se svaku noć pomičite malo po malo
  • vratite dijete u njegov krevet kada god dođe kod vas
  • kada prođe noć u kojoj je vaše dijete prespavalo u svom krevetu, hvalite ga na sva zvona i pripremite poklon
  • ako je ovo jako težak period za vaše dijete, bodrite ga s malim nagradama kako bi uspjeli u naumljenom

Važno je da budete uporni, te da niti jednu noć ne popustite. Kada jednom popustite, cijeli proces kreće iz početka.

Sobu u kojoj dijete spava napravite ugodnom i mirnom oazom za spavanje, iz koje maknite sve elektroničke uređaje kako ne bi odvraćali pažnju djetetu.

Neka se vaše dijete osjeća sigurno prilikom samostalnog spavanja, a ako je sigurnost osjećalo samo uz vas, napravite mu zamjenu tako da mu u krevet donesete omiljene igračke.

Stvorite navike i rutinu prije spavanja, koje se uvijek pridržavajte kako bi djetetu bilo lakše otići u krevet i zaspati. Kada dijete zna što ga čeka, lakše mu je to prihvatiti.

Prije nego dijete zaspi, vi trebate napustiti njegovu sobu. Nikako nakon što zaspi, kako dijete i dalje ne bi bilo ovisno o vama. Potpuno je normalno da se dijete zna uspavati samo, samo mu to morate omogućiti i naučiti ga, ali postepeno!

Autor: A.Z., Foto: BlueOrange Studio/Shutterstock