Tar-Vabriga, dva mjesta, jedno selo

tar vabriga
Tar-Vabriga, Foto: www.facebook.com/TarVabriga

U sastavu općine Tar-Vabriga unutar istarske županije nalaze se naselje Tar i Vabriga. Radi se o još jednom mjestu na obali koje nudi dovoljan broj sadržaja kako bi svoje dane odmora mogli provesti što je bolje moguće. Gospodarstvo mjesta temelji se na turizmu, maslinarstvu, vinogradarstvu i poljodjelstvu. U blizini Tara se isto tako nalazi mali gradić, a između Tara i Vabrige nalazi se cesta između Trsta i Pule.

Tu možemo izdvojiti nekoliko povijesnih spomenika, a to su tri župe, tri zvonika i tri crkve, gdje treba istaknuti crkvu Sv. Martina, crkvu Sv. Antona i crkvu Sv. Mihovila.

Na ovom će vas području najviše oduševiti nevjerojatni zeleni krajolici Lanterna u kojima ćete uživati na pravom morskom zraku. Pored nevjerojatne vegetacije, ovaj dio Istre poznat je i po bogatom svijetu faune, u čemu će najviše uživati zaljubljenici u prirodu i njezine stanovnike.

Odlučite li se na dolazak posjetite školu za ronjenje koja nudi razne tečajeve za početnike i napredne ronioce te mogućnost najma opreme. Pomoću ronjenja možete istražiti čarobni podvodni svijet u kojem se nalaze olupine potonulih brodova te raznobojan morski biljni svijet i neobične morske životinjske vrste.

Ako se nađete na području Tar-Vabrige tada obavezno posjetite poznatu spilju Baredine, koja je poznata po svojoj riznici stalagmita i stalaktita te podzemnih skulptura realiziranih dugovječnim radom vode.

U jednoj od mnogih dvorana koje ima vidjet ćete grotlo široko 4 m i duboko 66 m koje se spušta do podzemnih jezera.

Za ovo područje postoji jedna ljubavna priča, a potječe iz 13. stoljeća. Naime porečki plemić Gabrijel zaljubio se u pastiricu iz Nove Vasi, Milku. Budući da se obitelj plemića nije slagala s ovom vezom dali su platiti da potajno ubiju Milku, koju su bacilli u spilju.

Legenda tvrdi da njezino okamenjeno tijelo postepeno klizi prema dnu jame.

Ako ste ljubitelj aktivnijeg odmora tada vam preporučamo da pokušate pješice istražiti ovaj dio Istre, a to možete zato što su se lokalni ljudi zaduženi za turizam potrudili označiti brojne staze.

Vjeruje se da nema ljepšeg doživljaja nego kad upoznajete prirodu na način da prolazite neposredno uz njenu blizinu i dodirujete njezina blaga.

Pored nevjerojatne okolice ovaj je dio Istre poznat i po prekrasnim plažama koje se nalaze na velikom poluotoku Lanterna, u dužini obale od preko 6 km uz čisto more.

Imate izbor birati plaže uz zaštićeno područje ušća rijeke Mirne, gdje zbog miješanja slatke i morske vode obitavaju različite vrste ptica.

Isto tako možete izabrati plaže na vrhu poluotoka uz otvoreno more ili plaže ispod autokampa Solaris, pa sve do uvale Santa Marina.

Pored toga što je mjesto koje obiluje raznim kulturno-povijesnim znamenitostima Tar je ujedno idealno mjesto za ugodan odmor.

Naime radi se o dobrom geografskom položaju gdje se more nalazi na jugozapadnoj strani rijeke Mirne. Tu posebno treba izdvojiti čuveni vidikovac i pogled na Grad Poreč na jugu te Novigrad na sjeveru.

S ovog se područja za vrijeme vedrih dana i to onda kada puše sjeverni vjetar mogu čak vidjeti veličanstvene Alpe, pa čak i zvonik Svetog Marka u Veneciji na drugoj strani Jadranskog mora.

Pored nevjerojatnog pogleda Tar nudi i druge sadržaje kojima možete ispuniti svoje dane dok ste tamo, a pritom se misli na povijest koja jasno pokazuje tragove dinosaura, stare šezdeset milijuna godina.

Osim tragova tu su pronađene kosti i kljove mamuta, gradine pretpovijesnih ljudi. Podno Tara i Vabrige, u Červaru i Larunu, danas se mogu posjetiti razne arheološke iskopine.

Tako se dolazi do rimskih villa rusticate, uljara, ladanjskih vila patricija i carskih obitelji, potopljenih luka i gatova.

Iznenadili biste se koliko Tar-Vabriga i sva okolna mjesta koja gravitiraju prema ovom mjestu pružaju prekrasnu sliku prirode koja se nadovezuje na more i vegetaciju što ih okružuje.

Foto: www.facebook.com/TarVabriga